« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

Samo 13% obitelji ima dovoljno za život

Više od 70% kućanstava lani je imalo nedostatne prihode

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Biljana Gaurina/CROPIX)
Više o

GfK

,

prihodi

Više od 70 posto hrvatskih kućanstava u prošloj je godini imalo nedostatne prihode - prosječno je kućanstvo u 2007. raspolagalo mjesečno s oko 6370 kuna, a prema subjektivnoj procjeni potrebni prihodi za zadovoljenje osnovnih potreba obitelji iznose oko 8900 kuna.

Pokazala je to analiza GfK Hrvatske o kretanju prihoda i troškova u kućanstvima Hrvatske za 2007., prema kojoj većina kućnog budžeta odlazi na hranu.

Nedostaje 2550 kuna

Razlika između potrebnih i ostvarenih prihoda iznosi u prosjeku 2550 kuna, što znači da su potrebni prihodi prosječno  za 37 posto veći od ostvarenih.

Samo 13 posto hrvatskih kućanstava ostvaruje prihode koliki su im potrebni,  dok 72 posto kućanstava treba prihode veće od postojećih.

Gotovo tri četvrtine kućanstava ima problema s pokrivanjem svojih mjesečnih financijskih obaveza. U prosjeku bi njihova primanja trebala biti čak 78 posto veća kako bi bili u stanju pokriti troškove za sve osnovne životne potrebe, navodi se u istraživanju GfK. Osim troškova za stanovanje i hranu, najviše su zastupljeni troškovi za odjeću, obuću, fiksnu i mobilnu telefoniju te prometni troškovi.

Tek oko jedne četvrtine kućanstava stavljalo je nešto na štednju, a oko 13 posto otplaćivalo je barem jedan stambeni kredit.

Najgore u Lici, najbolje u ZagrebuAnaliza GfK pokazuje da su najmanji prihodi ostvareni u kućanstvima u Lici, Kordunu i Banovini (688 eura), a najveći u Zagrebu s okolicom (1089 eura).
Istraživanje je pokazalo i da je u odnosu na 2006. pao udio kućanstava koja ostvaruju prihode veće od potrebnih, i to sa 9 na oko 7 posto.
Hrana najveći trošak

Najviša pojedinačna stavka u kućnom budžetu odnosi se na hranu, oko 32 posto. Slijede ukupni troškovi stanovanja (16 posto) pa prometni troškovi (10 posto). Dodaju li se tome još troškovi telefoniranja, proizlazi da na te stavke odlazi oko 65 posto kućnog budžeta. Za obrazovanje je izdvajalo samo 41 posto ispitanika.

U odnosu na 2006. godinu, kućanstva su u 2007. izdvajala više za gotovo sve vrste troškova. Nešto manje se izdvajalo samo za odjeću i obuću te fiksni telefon, ali i za štednju, dok su troškovi za kulturu, rekreaciju i zabavu ostali na istoj razini kao u 2006. 

Piše: HINA
05.02.2008. 01:16:02
Novi komentar
nužno
nužno