« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ISKUŠANE METODE

Šamar od djeteta čini uspješnog čovjeka?

Djeca koju roditelji šamaraju kasnije u životu imaju više uspjeha od onih koji nisu prošli ovakve disciplinske mjere tvrdi kontroverzno istraživanje

(Dreamstime)
Više o

kazna

,

dijete

,

šamar

,

odgojna mjera

Istraživanje je zaključilo da djeca koja su bila fizički disciplinirana, u dobi od 2 do 6 godina, kao tinejdžeri pokazivali su bolje rezultate na svim područjima. Samo u slučajevima kada se takva metoda nastavila iza dobi od 12 godina, otkriveno je da utječe negativno, kako na psihu tako i na inteligenciju.

Rezultati ove američke studije kose se s različitim kampanjama u svijetu koje ovakav oblik fizičkog kažnjavanja žele učiniti nezakonitim, tvrdeći da uzrokuje dugoročne posljedice na djecu.

˝Tvrdnje koje podupiru stav da se djecu ne treba šamarati očito ne drže vodu, te nisu u skladu s recentnim podacima˝, objašnjava Marjorie Gunnoe, profesorica psihologije sa Sveučilišta Calvin u Michiganu. ˝Smatram šamar opasnim oruđem, međutim postoje situacije kada ga jednostavno morate upotrijebiti. Naravno da ga nećete koristiti stalno.˝

Gunnoe, koja je vodila ovo istraživanje, dodaje kako je ispitano 2600 ljudi, od kojih četvrtina nikad nije iskusila ovakav način discipliniranja kao dijete. Studija je također uključivala detaljne intervjue 179 tinejdžera koji su odgovarali na pitanja poput koliko su bili stari kada su zadnji put primili šamar, te koliko često su bili šamarani kao djeca.

Istraživanje ovog tipa je rijetko, a pokazuje da fizička kazna nije bila tabu sve donedavno. Ipak, u nedavnoj anketi, 70 posto Britanaca podržalo je sankcioniranje bilo kakvog fizičkog kažnjavanja kao metode discipliniranja djeteta.

04.01.2010. 09:13:44
Novi komentar
nužno
nužno