« Život
objavljeno prije 9 mjeseci i 11 dana
ZANIMLJIVO

Sam svoj majstor - kako odabrati najbolje ljepilo za pločice

Uradi sam projekti nekima završe bez problema, drugi se muče - pa evo što bi trebali znati o postavljanju pločica

Može se to...
Može se to... (Arhiva)
Više o

keramičke pločice

,

građa

,

pločice

Kada je u pitanju postavljanje pločica, pravo ljepilo ključno je za osiguravanje dugotrajne i čvrste površine. Odabir najboljeg ljepila za pločice može biti prilično izazovan zadatak, s obzirom na raznovrsnu ponudu dostupnu na tržištu. Međutim, uz malo znanja i uputa s strane lako ćete donijeti racionalnu odluku. 

Kao što nisu sve pločice jednake, tako ni sva ljepila za pločice nisu namijenjena za korištenje na svim površinama. U nastavku članka donosimo vam najvažnije čimbenike koje trebate uzeti u obzir prilikom odabiru ljepila za pločice, kako biste uspješno mogli dovršiti vaš „uradi sam" projekt.

Različite vrste ljepila za pločice

Postoje dvije osnovne vrste ljepila za pločice; gotova mješavina ljepila i ljepilo u prahu. Gotova mješavina ljepila, kao što sami naziv sugerira, već je izmiješana s vodom i vrlo je popularna među „uradi sam" majstorima jer se ne moraju mučiti miješajući sastojke radi dobivanja prave konzistencije. Ipak, postoji i jedan važan nedostatak. 

Ovakva ljepila imaju ograničenu primjenu i mogu se koristiti samo na zidovima na koje ćete zalijepiti keramičke pločice malog formata, stoga prije nego što kupite proizvod, važno je prije toga pročitati informacije na pakiranju.

Profesionalni keramičari odabiru ljepilo u prahu koje se proporcionalno treba promiješati s vodom. Razlog njihova odabira je taj što im daje veću kontrolu nad konzistencijom i mogu ga koristiti na svim vrstama pločica.

Pitanja koja se trebate postaviti pri odabiru ljepila za pločice

Gdje ćete postavljati pločice?

Ako postavljate pločice na unutarnje zidove, možete koristiti gotovo ljepilo, ovisno o vrsti i veličini pločica. Unutarnji podovi traže zahtijevaju veću izdržljivost i potrebna je „jača veza", dok je za lijepljenje vanjskih pločica potrebno namjensko ljepilo koje može podnosi hladne uvjete. U suprotnom, pločice će vam se odlijepiti i mort ćete sve ponovno raditi. 

Koju ste vrstu pločica odabrali?

Odabir pločica je ključan i napravit će veliku razliku. Za postavljanje keramičkih pločica malog formata do 20 x 30 cm u unutarnjim prostorima bit će vam dovoljno gotovo ljepilo. Keramičke pločice i porculanske pločice većih dimenzija, kao i prirodni kamen treba zalijepiti pomoću ljepila u prahu. 

Na koji materijal stavljate pločice?

Kod odabira ljepila za pločice podloga na koju ih lijepite također igra veliku ulogu. Na primjer, gips, cementne ploče i gipsane ploče dobro funkcioniraju s kombinaciji s gotovim ljepilima i standardnim brzovezujućim cementom. Međutim, za postavljanje pločica na drvo i površine sklone „pomicanju" ili vibracijama trebat će vam fleksibilno ljepilo. Ako imate podno grijanje, fleksibilno ljepilo je obavezno.

Savjeti prilikom postavljanja pločica

Uvijek pročitajte preporuke proizvođača: pregledajte deklaraciju i upute na proizvodu. Ne samo na ljepilima nego i na pločicama. Ondje često imate navedene specifične prijedloge o tome kakvo ljepilo koristiti.

Pročitajte recenzije i ocjene: potražite recenzije korisnika i njihove ocjene ljepila koja su koristili. Tako ćete dobiti uvid u iskustva drugih ljudi, a vama će pomoći da donesete racionalnu odluku.

„Testirajte" ljepilo pune primjene: ako je moguće, napravite mali test s odabranim ljepilom prije nego što se posvetite vašem velikom projektu. To će vam omogućiti da procijenite učinkovitost, vrijeme stvrdnjavanja i kompatibilnost s vašim pločicama i podlogom.

Potražite stručni savjet: ako niste sigurni u odabir odgovarajućeg ljepila ili se radi o posebnim okolnostima, svakako se posavjetujte sa stručnjacima. Djelatnici zaposleni u tvrtkama koje se bave prodajom pločica ili građevinskog materijala sigurno će vam pomoći. 

Odabir odgovarajućeg ljepila za pločice ključan je za dugovječnost i trajnost pločica. Ako ste prilikom odabira uzeli u obzir sve ranije navedene čimbenike, onda s pouzdanjem možete odabrati najbolje ljepilo. Ne zaboravite slijediti upute proizvođača i po potrebi zatražiti stručni savjet. 

25.07.2023. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno