« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
SLIKOVITE FOTOGRAFIJE

SAD: Upozorenja protiv pušenja bit će mnogo ozbiljnija

Američko ministarstvo zdravstva predstavilo je nov prijedlog "hrabrijih zdravstvenih upozorenja" za kutije cigareta i reklame

Pušače bi na kutijama cigareta trebali dočekati ne baš ugodni prizori
Pušače bi na kutijama cigareta trebali dočekati ne baš ugodni prizori (Shutterstock)
Više o

SAD

,

pušenje

,

upozorenje

Prijedlog koji predstavlja najveću promjenu u zdravstvenim upozorenjima o štetnosti duhana u posljednjih 25 godina, uključuje "devet novih većih i zamjetnijih tekstualnih upozorenja te slikovite fotografije u boji koje predočuju negativne zdravstvene posljedice pušenja", navelo je u priopćenju ministarstvo.

Među 36 predloženih fotografija, koje bi trebale zauzimati polovicu kutije cigareta, fotografija je mrtvog muškarca u otvorenom lijesu uz upozorenje: "Pušenje vas može ubiti". Druga je fotografija muškarca koji drži cigaretu i izdiše duhanski dim na kanilu za disanje - otvor na prednjoj stijenci vrata tzv. traheostomu, uz upozorenje: "Cigareta stvara ovisnost". Na trećoj je fotografiji crnački dječačić koji se mršti gledajući duhanski dim uz upozorenje: "Duhanski dim može štetiti vašoj djeci".

Javnost će imati priliku izjasniti se o 36 predloženih fotografija u javnoj raspravi do 9. siječnja.Nakon toga bi dužnosnici Uprave za hranu i lijekove (FDA) trebali odabrati devet upozorenja i fotografija koja će se koristiti najkasnije do 22. lipnja. Propisi zahtijevaju upotrebu novih fotografija i upozorenja na svim vrstama cigaretama koje će biti u prodaji u SAD-u do 22. listopada 2012.

"Danas, FDA poduzima ključni korak prema smanjenju strašnog danka bolesti i smrti uzrokovanog uporabom duhana, predlažući da se dramatično promijeni način na koji se cigarete pakiraju i oglašavaju u ovoj zemlji", izjavila je povjerenica FDA Margaret Hamburg. "Kada nova pravila stupe na snagu, zdravstvene posljedice pušenja bit će očite svaki puta kad se uzme kutija cigareta. To je konkretan primjer kako nova nadležnost FDA za duhanske proizvode može koristiti javnom zdravlju", dodala je Hamburg.

Uporaba duhana je prema podacima američke vlade, uzrok 443.000 smrtnih slučajeva godišnje i vodeći uzrok prerane smrti u SAD-u. Procjenjuje se da je u SAD-u oko 30 posto svih smrtnih slučajeva od raka povezano s uporabom duhana. U SAD-u su pušači oko 24,8 milijuna muškaraca (23,1 posto) i 21,1 milijuna žena (18,3 posto), starijih od 18 godina, prema posljednjem istraživanju Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku iz 2008. (hina/metro-portal)

 

10.11.2010. 19:42:18
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    sex
    10.11.2010. 20:48
    još jedna promašena kampanja koja cilja na razum, zašto ne ciljaju na ego...to je vrlo krhka stavka kod svih.
Novi komentar
nužno
nužno