« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
KOHOVO PISMO

SAD traži od osnivača WikiLeaksa da ne objavljuje nove povjerljive dokumente

Američka vlada od WikiLeaksa zahtijeva povrat dokumenata, a ne njihovo objavljivanje

Julian Assange
Julian Assange (Getty Images)
Više o

tajni dokumenti

,

WikiLeaks

,

Julian Assange

Sjedinjene Države zatražile su od osnivača internetske stranice WikiLeaks, Juliana Assangea, da ne objavljuje povjerljivu diplomatsku prepisku State Departmenta, jer će tim ilegalnim postupkom dovesti u opasnost bezbrojne živote, zaprijetiti globalnoj borbi protiv terorizma i ugroziti američke odnose sa saveznicima. Kako u nedjelju izvješćuju američki mediji, pravni savjetnik State Departmenta Harold Koh je u pismu Assangeu istakao da će objavljivanje oko 250.000 povjerljivih diplomatskih brzojava na WikiLeaksu, koje se očekuje u nedjelju, "ugroziti živote bezbrojnih nevinih pojedinaca...sadašnje vojne operacije i postojeću suradnju među državama"

>> WikiLeaks ugrožava živote vojnika u Afganistanu

"Oni su nabavljeni uz kršenje američkih zakona i uz bezobzirnost prema teškim posljedicama te akcije", kazao je Koh u pismu koje je State Department objavio u subotu kasno navečer. On je naglasio da Wikileaks ne treba objavljivati te dokumente, već ih treba vratiti američkoj vladi i uništiti sve kopije koje ima u svom posjedu ili u računalnoj bazi podataka. Koh je također kazao kako vlada SAD neće surađivati s WikiLeaksom u pokušaju da se redigiraju dijelovi brzojava s informacijama koje bi mogle dovesti u opasnost izvore i metode prikupljanja obavještajnih podataka, te diplomatsko izvještavanje.

Pismo pravnog savjetnika Koha odgovor je na pismo koje je u petak primio američki veleposlanik u Velikoj Britaniji, Louis Susman, od Assangeove odvjetnice Jennifer Robinson, u kojem se traže podaci o pojedincima koji mogu biti ugroženi zbog objavljivanja dokumenata, naveo je State Department. "Unatoč izraženoj želji da zaštitite te živote, vi ste učinili suprotno i ugrozili živote bezbrojnih pojedinaca. Potkopali ste vašu deklariranu objektivnost širenjem ovog materijala, bez redakture i bez obzira na sigurnost i svetost života koje vaše akcije ugrožavaju", napisao je Koh u odgovoru.

Diplomatski brzojavi su interni dokumenti koji uključuju tajnu prepisku između američkih diplomatskih predstavništava u svijetu i State Departmenta u Washingtonu. Smatra se da oni sadrže iskrene procjene stranih čelnika i vlada, te da mogu narušiti povjerenje u SAD kao diplomatskog partnera.

"Nećemo sudjelovati u pregovorima o daljnjem objavljivanju ili širenju nezakonito stečenog povjerljivog materijala američke vlade", naglasio je Koh, priznati stručnjak za međunarodno pravo. Wikileaks je dokumente koje planira objaviti prethodno dao na uvid američkom dnevnom listu The New York Times, britanskom The Guardianu i njemačkom magazinu Der Spiegel. Britanski BBC izvijestio je u nedjelju da će The Guardian u ponedjeljak objaviti opširne izvatke iz dokumenata WikiLeaksa, uključujući i one s neugodnim američkim ocjenama o britanskom premijeru Davidu Cameronu. BBC također navodi da će dokumenti sadržavati povjerljiva američka stajališta o drugim zemljama, uključujući Australiju, Kanadu, Tursku, Izrael i Rusiju.

Američka državna tajnica Hillary Clinton i drugi visoki američki dužnosnici već su razgovarali s čelnicima mnogih zemalja o očekivanoj objavi WikiLeaksa. Clinton je u petak razgovarala s čelnicima u Kini, Njemačkoj, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Afganistanu, prema navodima glasnogovornika State Departmenta Philipa Crowleya. Kanada, Danska, Norveška i Poljska također su upozoreni.

>> Nova objava WikiLeaksa može nanijeti štetu Americi

Crowley je kazao da je WikiLeaksova objava tih tajnih dokumenata "neodgovorna", te da će ugroziti "živote i interese". WikiLeaks je najavio da će količina objavljenih dokumenata biti sedam puta veća od njegove listopadske objave oko 400.000 dokumenata iz rata u Iraku. WikiLeaks je na proljeće objavio oko 70.000 povjerljivih dokumenata iz rata u Afganistanu. Kao i u prethodna dva slučaja, sumnja se da je izvor povjerljivih dokumenata State Departmenta obavještajni analitičar američke vojske Bradley Manning (22), uhićen u Iraku u lipnju ove godine, koji je u vojnom pritvoru. (hina/metro-portal)

28.11.2010. 18:14:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZaradiOnline
    28.11.2010. 19:13
    njemu govore da ne objavljuje? pa zašto mu vaši daju te iste dokumente?
  2. avatar
    donhuangenaro
    28.11.2010. 20:03
    vojno industrijska zvijer je očajna... a ja osobno vidim direktnu vezu između objave ovih dokumenata i pokušaja provociranja rata u Koreji (kao skretanja pažnje, nadam se da nisu toliko očajni da započnu rat)...

    da li to znači da napokon izlaze malo ozbiljnije stvari na sunce?

    vrijeme će pokazati

    ...
  3. avatar
    donhuangenaro
    28.11.2010. 20:14
    i naravno, treba zapamtiti da je bankarska banksterska banda (bbb) ta koja vuče konce i koja određuje kada će biti svjetski rat...

    to su već dva puta i učinili

    :-PPPP
  4. avatar
    donhuangenaro
    28.11.2010. 20:15
    a i bbbovci su očajni, pogledajmo kako im se raspada njihov ekonomski robovlasnički sustav... misle da će ga spasiti tiskanjem novaca i takozvanim bejlautima

    :-P
Novi komentar
nužno
nužno