« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

SAD: Smrtna kazna za rušenje ‘blizanaca’

Vojni tužitelji traže najstrožu kaznu za šestoricu terorista

Khalid Sheikh Mohammed, ‘mozak’ operacije 11. rujna 2001. godine, optužen je među ostalim za ubojstvo i urotu
Khalid Sheikh Mohammed, ‘mozak’ operacije 11. rujna 2001. godine, optužen je među ostalim za ubojstvo i urotu (AFP)
Više o

WTC

,

khalid sheikh mohammed

Američki vojni tužitelji tražit će smrtne kazne na zajedničkom suđenju šestorici zatočenika iz baze u zaljevu Guantanamo, optuženima za sudjelovanje u uroti koja je dovela do terorističkih napada 11. rujna 2001., objavio je jučer u Pentagonu brigadir Thomas Hartmann.

Brigadir Hartmann, pravni savjetnik sustava vojnih sudova, kazao je da će šestorica zatočenih, uključujući i navodnog glavnog pokretača ‘operacije 11. rujna’ Khalida Sheikha Mohammeda, biti optužena po 169 točaka za ‘dugogodišnji, vrlo složen plan Al-Qaede da napadne SAD’. Šestoricu se optužuje za ubojstvo, urotu da se počini ubojstvo, napad na civile, hotimično nanošenje teških tjelesnih ozljeda, terorizam i otmicu. Tereti ih se da su pomagali u izvedbi napada u kojem je 19 otmičara otelo četiri zrakoplova, od kojih su dva udarila u tornjeve ‘blizance’ WTC-a u New Yorku, treći u zgradu Pentagona u Washingtonu, dok je četvrti pao u Pennsylvaniji.

Suđenje će biti javnoPodnijet će se zahtjev za podizanjem optužnice protiv šestorice zatočenih, uključujući i navodnog glavnog pokretača terorističkih napada Khalida Sheikha Mohammeda, po 169 točaka, za ‘vrlo složen plan Al-Qaede da napadne SAD’. Ako sudac odobri zahtjev, suđenje će biti javno, u Guatanamu. 

Osim navodnog ‘mozga’ operacije Khalida Muhammeda, optuženi su i Mohammed al-Qahtani, takozvani 20. otmičar u napadu 11. rujna, Ramzi Bin al-Shibh, navodni posrednik između otmičara i čelnika Al Qaide, Ali Abd al-Aziz, pomoćnik prvooptuženoga, Mustafa Ahmed al Hawsawi, pomoćnik Bin al-Shibha i Walid bin Attash kojeg se tereti da je odabrao i uvježbavao neke od otmičara.

- Optužbe i dokazi bit će podneseni sucu kako bi utvrdio postoje li uvjeti da se predmet dodijeli na suđenje vojnoj komisiji. Glavni tužitelj će tražiti da im se sudi zajednički i da im se izreknu smrtne kazne - rekao je brigadir Hartmann. Ako sudac odobri zahtjev, proces pred vojnom komisijom održao bi se u američkoj mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi. Suđenje bi se održalo u posebno izgrađenoj sudnici u Guantanamu koja omogućava prisutnost odvjetnika i novinara, dok bi rođaci žrtava suđenje mogli pratiti putem videosustava. 

Piše: HINA
12.02.2008. 01:35:10
Novi komentar
nužno
nužno