« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
JAČANJE SUVERENITETA

SAD službeno predao vojno zapovjedništvo Iraku

Time je, sedam i pol godina od početka rata u Iraku, počela američka neborbena misija uvježbavanja iračkih snaga i sprečavanja terorizma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Irak

,

Olimpijada 2012

SAD "pojačava civilne i diplomatske napore kako bi ojačao irački suverenitet", rekao je potpredsjednik Joe Biden američkim i iračkim dužnosnicima i vojnicima okupljenima u logoru Victory u Bagdadu. "Naš cilj nije samo fizička sigurnost Iraka već također učiniti ga gospodarskim naprednom i stabilnom zemljom", rekao je Biden.

Irački premijer Nuri Al Maliki rekao je da je "Irak suveren, neovisan i sam odlučuje o svojoj sadašnjosti i budućnosti". Američki general Raymond Odierno, koji je predao zapovjedništvo nad preostalih 50.000 američkih vojnika svojemu nasljedniku generalu Lloydu Austinu, naglasio je da su irački vojnici "spremni preuzeti zadaću" i da je "pravda zamijenila kaos".

Biden je ranije ustvrdio da je teroristička mreža Al-Kaida u Iraku uništena i da je zemlja danas sigurnija nego što je bila. Za posjeta Iraku Biden je razgovorima s čelnicima političkih stranaka pokušao potaknuti stvaranje iračke vlade koje još nema jer su izbori 7. ožujka završili bez pobjednika s apsolutnom većinom.

Pregovori o koaliciji zapinju oko neslaganja tko bi trebao stati na čelo nove vlade. I američki ministar obrane Robert Gates, koji je sudjelovao na svečanosti, razgovarat će s vojnim dužnosnicima i premijerom Nurijem Al Malikijem o novoj misiji, nazvanoj "Novo svitanje", koja će biti pod upravom američkog State Departmenta. (hina/metro-portal)

01.09.2010. 18:50:06
Novi komentar
nužno
nužno