« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
G7

SAD se vraća za stol G7

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena poručila je u petak saveznicima na sastanku G7 da će se ponovno angažirati kako bi pomogla upravljati izlaskom globalnog gospodarstva iz najgore krize od Velike depresije

SAD se vraća i pomaže
SAD se vraća i pomaže (Arhiva)
Više o

SAD

,

G7

Američka ministrica financija Janet Yellen kazala je svojim kolegama iz skupine sedam najbogatiji država svijeta (G7) da je Washington predan multilateralizmu i da "stavlja visoki prioritet na produbljivanje našeg međunarodnog angažmana i jačanja naših savezništava".

Yellen je na virtualnom video sastanku G7, kojim je predsjedala Britanija, pozvala na kontinuiranu fiskalnu potporu gospodarstvima kako bi se osigurao njihov oporavak, ustvrdivši da je sad vrijeme da se ide s velikim poticajima.

Britanski dužnosnici kazali su da se na sastanku raspravljalo o pružanju pomoći radnicima i poduzetnicima pogođenima pandemijom, uz osiguravanje održivosti javnih financija "u dugom roku".

Talijanski ministar gospodarstva Roberto Gualtieri rekao je da je skupina predana nastavku koordiniranih napora da se podupre gospodarstvo. "Prerano je za povlačenje podrške", napisao je na Twitteru.

Biden je predložio novih 1.900 milijardi dolara fiskalnih poticaja za potrošnju i porezno rasterećenje u SAD-u, povrh više od 4.000 milijardi dolara potpora koje je odobrio njegov prethodnih Trump radi pomoći u pandemiji koronavirusa.

Očekuje se da će britanski ministar financija Rishi Sunak idućega mjeseca najaviti produljenje svog programa ekonomskih mjera, a da će se pitanje dovođenja javnih financija u red rješavati kasnije.

Britanija je objavila i da su dužnosnici G7 dogovorili da je ključni prioritet postizanje napretka u ostvarenju "međunarodnog rješenja u vezi izazova oko oporezivanja digitalne ekonomije".

Države pokušavaju već neko vrijeme oživjeti napore na globalnom pristupu oporezivanju digitalnih korporacija, od kojih je većina američka, poput Amazona i Googlea, nakon što je taj napredak blokirala Trumpova administracija. Britanija je pozvala G7 da dogovori zajednički pristup oporezivanju internetskih divova do sredine godine, što je rok koji je dogovoren sa širom skupinom - G20.

Neke članice G7 podupiru novo izdanje vlastite valute MMF-a, poznate pod nazivom specijalna prava vučenja (SDR) kako bi ta financijska institucija pomogla zemljama s niskom razinom dohotka u koronakrizi. Posljednji put SDR-ovi su izdani 2009. godine.

Skupinu G7 čine SAD, Britanija, Japan, Francuska, Njemačka, Italija i Kanada.

Dužnosnici SAD-a, najvećeg dioničara MMF-a, signalizirali su da su otvoreni za novo izdanje SDR-ova, što je još jedna promjena u odnosu na Trumpovu administraciju.

Izvor iz G7 koji je želio ostati neimenovan, kazao je za Reuters da je SAD poručio ostalim zemljama da treba nekoliko tjedana da bi finalizirao to izdanje.

Taj potez politički je senzitivan za Yellen, jer će omogućiti nove resurse za sve članice MF-a, uključujući i bogate zemlje poput Kine, te američke neprijatelje poput Irana i Venezuele, a što će izazvati protivljenje republikanaca.

13.02.2021. 18:58:00
Novi komentar
nužno
nužno