« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ISPRIKA I PRIMLJENA I ODBAČENA

SAD: Rezolucija o Srebrenici pozitivan je korak prema pomirbi

State Department pozdravio je opredijeljenost Srbije za nastavak pune suradnje s ICTY-em

(Wikipedia)
Više o

SAD

,

Srbija

,

Ratko Mladić

,

genocid

,

Srebrenica

,

State Department

,

parlament

,

rezolucija

Sjedinjene Države u srijedu su pozdravile ispriku parlamenta Srbije za pokolj bosanskih Muslimana u Srebrenici 1995., nazivajući to korakom prema pomirbi.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner nazvao je parlamentarnu rezoluciju "pozitivnim korakom prema pomirbi, rješavanju zločina iz prošlosti, njegovanju regionalnih odnosa i promicanju stabilnosti u regiji".

"Kao dio toga procesa, mi pozdravljamo opredijeljenost Srbije, istaknutu u rezoluciji, da nastavi napore na punoj suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY)", rekao je Toner. Također je pozvao Beograd da uloži dodatne napore za pronalaženje dvojice preostalih haških bjegunaca, uključujući Ratka Mladića, koji je vodio postrojbe bosanskih Srba koje su u srpnju 1995. pet dana ubijali oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice i buldožerima ih pokopali u masovne grobnice.

Neki od preživjelih odbacili su ispriku Srbije, jer se u njoj za pokolj u Srebrenici ne koristi pravi naziv - genocid, iako je Međunarodni sud pravde (ICJ), najviše sudsko tijelo UN-a, utvrdio da su Srbi počinili genocid nad Bošnjacima. U presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), srpskim optuženicima koji su osuđeni za Srebrenicu, također je utvrđena odgovornost za genocid. Na pitanje o stajalištu SAD-a prema tom krupnom nedostatku u rezoluciji parlamenta Srbije, Toner je rekao: "Mi se uglavnom slažemo s presudom Međunarodnog suda pravde da je počinjen genocid". (hina/metro-portal)

01.04.2010. 07:58:00
Novi komentar
nužno
nužno