« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
brand index

SAD prve na listi zemalja kao brendova

Zbog 'Obama efekta' SAD se doživljavaju ugodnim mjestom za obitelj, kupovinu i poslovanje

(Wikipedia)
Više o

brend

,

Obama efekt

,

zemlja brend

Ponajviše zahvaljujući svome popularnome predsjedniku Sjedinjene su Države izbile na prvo mjesto u istraživanju "zemalja kao brendova", koje već godinama provodi ugledna konzultantska tvrtka "FutureBrands".

"Country Brand Index" ove je godine sastavljen peti put, a SAD još nikada nije bio na čelu ljestvice, koja se sastavlja na temelju iskustava više tisuća poslovnih putnika i turista.

"Za revitalizaciju brenda 'USA' najzaslužniji je 'Obama efekt' i ta se zemlja sada doživljava idealnim mjestom za poslovanje, jednim od najugodnijh mjesta za obitelj i kupovinu, te kao zemlju koju ljudi najviše žele posjetiti, bilo po prvi put ili se u nju vratiti", navodi se u obrazloženju "FutureBrandsa".

U sastavljanju liste zemalja brendova u obzir se uzima kako države promoviraju svoje proizvode i izvoz, kako privlače ulagače, turiste i stručnjake, kako se obračunavaju sa stereotipovima i klišejima, načini na koji promoviraju same sebe, poput korištenja sportskih uspjeha svojih predstavnika, svoje politike zašite okoliša, kako iskorištavaju svoje kulturne i umjetničke ikone i slično.

Australija, koja je bila prva na listi protekle tri godine, pala je na treće mjesto, iza Kanade. Novi Zeland i Francuska zatvaraju listu najboljih pet, a iza njih slijede Italija, Japan, Britanija, Njemačka i Španjolska.

Osim što "brendira" zemlje diljem svijeta, istraživanje prepoznaje globalne trendove u putovanju i turizmu. Tako su Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Vijetnam rangirani na prva tri mjesta zemalja koje imaju najviše izgleda postati glavne turističke destinacije u sljedećih pet godina. Na tom popisu slijede Hrvatska, Južna Afrika i Indija.

Hrvatska se također nalazi i na trećem mjestu zemalja brendova u regiji srednje i istočne Europe, iza Češke i Bugarske, ali ispred Mađarske i Slovenije. (hina/metro-portal)

06.11.2009. 09:06:21
Novi komentar
nužno
nužno