« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
MIRAN PRIJENOS VLASTI

SAD podržavaju promjene u Egiptu

Sjedinjene Države pozvale su na miran prijenos vlasti u Egiptu, za sada isključivši obustavu pomoći svom savezniku

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Egipat

,

prosvjedi

,

Hosni Mubarak

"Želimo miran prijenos vlasti. Odmah tražimo od Mubarakove vlade da sve što je potrebno za olakšavanje takve tranzicije", rekla je na kanalu CBS američka državna tajnica Hillary Clinton. Na pitanje jesu li dostatne promjene osoblja koje je tog vikenda najavio predsjednik Hosni Mubarak, ona je odgovorila da nisu, prenosi Hina. 

Istaknula je da je to tek početak procesa koji vodi do konkretnih mjera demokratskih i gospodarskih reformi preko uspostave nacionalnog dijaloga. Tim izjavama američka se administracija udaljila od dosadašnjih poziva na suzdržanost snaga reda, koje je državna tajnica ponovila u nedjelju.

Clinton je tvrdila da Obamina administracija ne vodi kampanju ni za koju politiku i naglasila da je "sudbina Egipta u rukama egipatskog naroda". Egipat je jedan od najvećih korisnika američke pomoći od oko 1,3 milijarde dolara vojne pomoći godišnje, a Bijela Kuća je navela mogućnost revidiranja te pomoći prema odgovoru režima na prosvjede.

Američki predsjednik Obama razgovarao je u nedjelju o egipatskoj krizi s turskim, izraelskim, saudijskim i britanskim vođama potvrdivši kako želi "tranziciju prema vladi koja će odgovarati težnjama" Egipćana, objavila je Bijela kuća.

Obama je u subotu razgovarao s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom, izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i saudijskim kraljem Abdalahom. U nedjelju je razgovarao s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

31.01.2011. 08:15:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    31.01.2011. 08:23
    aha, vidjet ćemo šta će Hitlery pričat kad shvati da će na vlast doći muslimanski ekstremisti :-P
Novi komentar
nužno
nužno