« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
CLINTON O WIKILEAKSU

SAD oštro osuđuje ilegalno objavljivanje povjerljivih informacija

Američka državna tajnica izjavila je da SAD "oštro osuđuje" i "duboko žali" zbog ilegalnog objavljivanja stotina tisuća povjerljivih diplomatskih depeša

Hillary Clinton
Hillary Clinton (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

WikiLeaks

,

povjerljivi dokumenti

"SAD oštro osuđuje ilegalno objavljivanje povjerljivih informacija. Time se ugrožavaju ljudski životi, prijeti se našoj nacionalnoj sigurnosti i potkopavaju naši napori da surađujemo s drugim zemljeme u rješavanju zajedničkih problema", rekla je Clinton u prvom javnom istupu od nedjeljne objave 250 tisuća povjerljivih dokumenata State Departmenta.

"Sjedinjene Države duboko žale zbog otkrivanja svake informacije koja je trebala biti povjerljiva, uključujući privatne razgovore među kolegama ili osobne procjene naših diplomata", istakla je Clinton. "Budimo jasni. To objavljivanje nije samo napad na interese američke vanjske politike. To je napad na međunarodnu zajednicu, na saveze i partnerstva, na razgovore i pregovore koji štite globalnu sigurnost i promiču gospodarski napredak", rekla je Clinton na tiskovnoj konferenciji u State Departmentu.

Takvo curenje informacija, po njezinim riječima, "razdire tkanje" jedne odgovorne vlade. Naglasila je da se "službene američke politika ne utvrđuje kroz diplomatske poruke, već u Washingtonu" o čemu postoji javna dokumentacija. Clinton je rekla da ne želi komentirati ili potvrditi ono što su "navodno ukradene depeše State Departmenta". "Nema ništa pohvalno u tome da se ugrožava nevine ljude, niti postoji išta hrabro u sabotiranju miroljubivih odnosa među državama", dodala je.

Clinton je naglasila kako želi "poručiti Amerikancima i prijateljima i partnerima SAD-a da se poduzimaju agresivni koraci" prema onima koji su odgovorni za curenje povjerljivih dokumenata. Najavila je stroge provjere dostupnosti informacija u State Departmentu.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs, u ponedjeljak je pokušao umanjiti značaj objave tajnih dokumenata, kazavši kako su "po svojoj naravi, terenska izvješća Washingtonu iskrena, ali su često nepotpune informacije. To nije izraz politike, niti to uvijek oblikuje političke odluke"."Naši diplomati su samo to, diplomati. Oni prikupljaju podatke koji oblikuje naše politike i djelovanja. To je ono što su diplomati, iz naše zemlje i drugih zemalja, činili stotinama godina", dodao je Gibbs.

Wikileaks je objavio dokumente State Departmenta online i prethodno ih dao na uvid The New York Timesu, francuskom Le Mondu, britanskom The Guardianu, španjolskom El Paisu i njemačkom magazinu Der Spiegel, koji su o njima izvijestili u nedjelju. (hina/metro-portal)

29.11.2010. 22:24:22
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    30.11.2010. 08:13
    kakva je to "odgovorna" vlada koja mora skrivati svoja (ne)djela od javnosti?

    debilana

    :-P
Novi komentar
nužno
nužno