« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
POTRAGA ZA NUKLEARNIM ORUŽJEM

SAD nezadovoljan neuspjehom misije IAEA u Iranu

"Ova akcija Irana pokazuje da oni nisu promijenili svoje ponašanje kada se radi o poštivanju međunarodnih obveza", rekao je Carney

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Iran

,

IAEA

,

nuklearni program irana

Bijela kuća je kritizirala u srijedu Iran zbog neuspjeha posljednje misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), priopćivši da je ona ponovno pokazala odbijanje Teherana da se pridržava svojih međunarodnih obveza glede nuklearnog programa, javlja Hina.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney također je rekao da SAD nastavlja procjenjivati namjere Irana nakon što je Teheran prošloga tjedna poslao pismo visokoj predstavnici EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton u kojemu je najavio da je spreman za nastavak razgovora sa svjetskim silama o svojem kontroverznom nuklearnom programu.

"Ova akcija Irana pokazuje da oni nisu promijenili svoje ponašanje kada se radi o poštivanju međunarodnih obveza", rekao je Carney novinarima izrazivši žaljenje SAD-a zbog neuspjeha misije IAEA-e u Iranu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izrazila je žaljenje zbog toga što nije postignut dogovor s Iranom o nastavku pregovora o spornom nuklearnom programu Islamske Republike koji, po ocjeni Zapada, ima vojnu, a ne isključivo mirnodopsku namjenu. U priopćenju objavljenom u noći na srijedu, IAEA također ističe da Teheran nije dopustio da izaslanstvo agencije posjeti vojnu bazu Paršin za koju sumnja da skriva nuklearna postrojenja, iako je IAEA to ustrajno tražila.

IAEA u priopćenju ne navodi kako će odgovoriti na taj neuspjeh o kojemu će raspravljati na sjednici vijeća guvernera 5. ožujka, al naglašava svoje "razočaranje" ponašanjem Teherana. Ova oštra kritika IAEA-e dolazi nakon dvodnevna posjeta njezina visokog izaslanstva Teheranu 20. i 21. veljače, ocijenjena misijom "posljednje prilike", nakon posjeta od 29. do 31. siječnja. Oba izaslanstva je predvodio pomoćnik direktora UN-ove agencije i voditelj skupine inspektora Belgijac Herman Nackaerts.

22.02.2012. 22:01:05
Novi komentar
nužno
nužno