« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
great depression

SAD: Nema više recesije

Predsjednik Federalnih rezerva (FED) Ben Bernanke izjavio da je najgora kriza u SAD-u od 30-ih godina vjerojatno završila

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

recesija

,

Ben Bernanke

,

kriza

,

gospodarska kriza

,

recesija u SAD-u

,

kraj recesije

Čelnik FED-a je ipak upozorio da će gospodarstvo još neko vrijeme ostati vrlo slabo.

"Čak i iz tehničkog kuta, recesija je vrlo vjerojatno već gotova, no još će se neko vrijeme osjećati da je gospodarstvo vrlo slabo", rekao je Bernanke u institutu Brookingsu u Washingtonu, odgovarajući na pitanja nakon održana govora.

Bernanke je rekao da gospodarstvo sada vjerojatno raste, ali nedostatno da spriječi povećavanje stope nezaposlenosti, koja je trenutačno 9,7 posto.

"Nezaposlenost će se sporo smanjivati, ako rast bude umjeren", kazao je.

Izjave čelnika FED-a uslijedile su nakon objave izvješća u utorak o rastu prometa u maloprodaji u kolovozu za 2,7 posto, što je najviše u zadnje tri godine i još je jedan dokaz gospdarskog oporavka u SAD-u, gdje domaća potrošnja sudjeluje sa 70 posto BDP-a.

Bernanke je također izrazio uvjerenje da će Kongres poticati promjene financijskog zakonodavstva u zemlji, kako bi se spriječile buduće krize.

"Prilično sam uvjeren da slijedi sveobuhvatna reforma", rekao je Bernanke, dodavši kako se prošle godine dogodila "prevelika katastrofa", s gotovo potpunim slomom financijskog sustava SAD-a, da Kongres ne bi djelovao.

Predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je pozvao Kongres da ove godine podupre zakon s novim propisima za financijska tržišta.

Američka središnja banka drži referentnu kamatnu stopu gotovo na nuli od prosinca 2008., a u kolovozu je najavila da će ta "vrlo niska" stopa ostati na snazi u "produljenu razdoblju".

Ekononski analitičari ocjenjuju da američko gospodarstvo u sadašnjem, trećem tromjesečju, raste po godišnjoj stopi od tri do četiri posto.

Po prosječnoj vrijednosti Bloombergova ispitivanja ekonomista, u 2010. će gospodarski rast biti 2,3 posto.

Izvor: Hina

15.09.2009. 19:55:26
Novi komentar
nužno
nužno