« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
HILLARY CLINTON:

SAD neće zauvijek ostati u Afganistanu

Naš prioritet je sigurnost SAD-a, a za ostanak u Afganistanu nismo dugoročno zainteresirani, rekla je američka državna tajnica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Afganistan

,

rat u Afganistanu

Sjedinjene Države ne žele ostati u Afganistanu na dulje vrijeme, rekla je u nedjelju američka državna tajnica Hillary Clinton u razgovoru za postaju ABC.

"Nismo zainteresirani za ostanak u Afganistanu. To nas dugoročno ne zanima", rekla je čelnica američke diplomacije u času kada se očekuje da predsjednik Barack Obama objavi svoju strategiju za tu zemlju, koja bi mogla uključivati slanje desetka tisuća dodatnih vojnika.

Clinton je usto kazala da "predsjednik Karzai i njegova vlada mogu više učiniti" u upravljanju zemljom.

Afganistanci "ne žele povratak talibana, oni žele vladu koja će doista raditi kako bi im služila. Zajedno s našim saveznicima iz međunarodne zajednice pomoći ćemo im da ustroje snage koje će se pobrinuti za njihovu sigurnost", rekla je Clinton.

"Prošli su dani kada su ljudi dolazili u vašu emisiju i govorili kako ćemo mi pomoći Afganistancima da izgrade suvremenu demokraciju, državu koja bolje djeluje i sve te nevjerojatne stvari", rekla je.

"To se može dogoditi, ali naš prioritet je sigurnost SAD-a. Kako ćemo se zaštititi i obraniti od budućih napada. Ne želimo da Afganistan postane uporište i lansirna rampa za terorizam, što je prije bio", upozorila je.

Te će pretpostavke "potaknuti predsjednika da donese najbolju moguću odluku" o strategiji u Afganistanu, istaknula je Clinton. (hina/metro-portal)

15.11.2009. 19:42:10
Novi komentar
nužno
nužno