« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
IPAK SKEPTIČNI

SAD ne spori pravo Irana da pomaže Afganistanu

Službeni Washington objavio je kako ne spori pravo Irana da financijski pomaže Afganistanu, reagirajući na izvješća o vrećama gotovine koje stižu iz Teherana u Kabul

SAD zabrinjavaju motivi Irana
SAD zabrinjavaju motivi Irana (Getty Images)
Više o

SAD

,

Afganistan

,

Iran

,

financijska pomoć

"Mi ne dovodimo u pitanje pravo Irana na pružanje financijske pomoći Afganistanu, ni pravo Afganistana da prihvati pomoć. Mislimo da je važno Afganistancima omogućiti da oblikuju svoju budućnost bez negativnih utjecaja susjeda", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na brifingu za novinare.

"Prepuštamo afganistanskoj vladi da govori o uporabi financijske pomoći iz drugih zemalja, ali smo i dalje skeptični prema motivima Irana s obzirom na povijest njegove destabilizirajuće uloge u odnosu na susjede", rekao je Crowley. On je izrazio nadu da će Iran preuzeti odgovornost i u budućnosti Afganistana igrati konstruktivnu ulogu.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u ponedjeljak je na konferenciji za tisak u Kabulu rekao kako njegova vlada prima vreće gotovine kao pomoć Irana. Na pitanje novinara dostavlja li se novac američkih poreznih obveznika u vrećama Karzaiju, glasnogovornik Crowley je odgovorio "danas više ne".

"Zbog naravi financijskog sustava Afganistana, postojalo je vrijeme kada je pomoć stizala u Afganistan u obliku gotovine", rekao je. Većina pomoći SAD-a po njegovim se riječima sada dostavlja elektronski, kroz financijske institucije.

Na pitanje troši li se taj novac na predsjednika i njegove suradnike, te pogoduje li takav način netransparentnom raspolaganju s novcem, Crowley je odgovorio kako je Karzai otvorenim priznanjam da prima gotovinu iz Irana pokazao određenu transparentnost. Karzaijevo priznanje uslijedilo je tek nakon napisa o vrećama iranskog novca u Kabulu u The New York Timesu u nedjelju. (hina/metro-portal)

26.10.2010. 10:06:50
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kladionicar
    26.10.2010. 11:41
    Glupi Ahmadineđad je samo slao pare kako bi isprovocirao Amere
  2. avatar
    enime
    26.10.2010. 12:25
    Ahmadineđad je kasno svatio namjere Amerike a sto suradjuje sa Iranom to je njihova stvar i Ameriku nece ni pitati.
Novi komentar
nužno
nužno