« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SVIM SREDSTVIMA

SAD nagovara Abasa da odustane od uvjeta za nastavak pregovora

Palestinci poručuju kako su dobili američka jamstvena pisma, ali naglašavaju kako im ona nisu potrebna jer je okupator Izrael, a ne SAD

George Mitchell i Mahmud Abas
George Mitchell i Mahmud Abas (Getty Images)
Više o

SAD

,

Izrael

,

Palestina

,

Mahmud Abas

,

George Mitchell

,

Saeb Erekat

,

bliskoistočni mirovni proces

,

židovska naselja

Posebni američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell pokušao je u petak uvjeriti palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u Ramalahu da odustane od svojih uvjeta za nastavak pregovora s Izraelom, ističući da je predsjednik Barack Obama i dalje "potpuno" predan bliskoistočnom mirovnom rješenju.

Naime, samo dan prije, Obama je u razgovoru za Time izjavio da je "precijenio" utjecaj svoje administracije koja pokušava Izrael i Palestince primorati na ustupke.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat je potvrdio da je Mitchell prenio Obaminu poruku da čvrsto stoji iza mirovnog rješenja.

"Rečeno nam je da će nam Amerika pomoći u postizanju našeg cilja ako se vratimo za pregovarački stol. Dobili smo jamstvena pisma, ali nama ta američka pisma nisu potrebna jer je Izrael okupator, a ne Amerika", rekao je Erekat.

Izraelsko-palestinski pregovori prekinuti su prije godinu dana uoči izraelskih parlamentarnih izbora koji su završili povratkom na vlast desničarske stranke Likud. Od tada su propali svi pokušaji američkog posebnog izaslanika Georgea Mitchella da vrati dvije strane za pregovarački stol.

Abas kao uvjet za nastavak pregovora traži prestanak izraelske stambene izgradnje na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nudi obustavu izgradnje na 10 mjeseci i to samo na Zapadnoj obali, isključujući Istočni Jeruzalem. (hina/metro-portal)

22.01.2010. 19:16:51
Novi komentar
nužno
nužno