« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
GEORGE MITCHELL:

SAD je za palestinsku državu

Mir u regiji u nacionalnom je interesu SAD-a i u interesu Palestinaca i Izraelaca.

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Izrael

,

Bliski istok

,

palestinska država

,

Mahmud Abas

,

Benjamin Netanyahu

,

George Mitchell

,

Saeb Erekat

Izaslanik američkog predsjednika Baracka Obame za Bliski istok George Mitchell izjavio je u petak u Ramalahu da su Sjedinjene Države posvećene bliskoistočnom mirovnom rješenju koje uključuje stvaranje samostalne i neovisne palestinske države.

"Ovaj sukob već odavno predugo traje. Ljudi u regiji više ne bi trebali čekati pravedan mir", rekao je Mitchell na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s palestinskim čelnikom Mahmudom Abasom.

"Sveobuhvati mir u regiji u nacionalnom je interesu Sjedinjenih Država, u interesu Palestinaca i Izraelaca. Rješenje s dvjema državama jedino je rješenje", naglasio je.

George Mitchell, koji je u četvrtak održao prve razgovore u Izraelu otkako je nova vlada Benjamina Netanyahua preuzela dužnost, iz Jeruzalema je otputovao na Zapadnu obalu na razgovore s palestinskim čelnicima.

Visoki Abasov pomoćnik Saeb Erekat, Netanyahuov preduvjet je nazvao "halucinacijama". "To je izgovor za neprihvaćanje rješenja s dvjema državama", rekao je Erekat.

Abas je rekao da Netanyahu mora otvoreno prihvatiti rješenje s dvjema državama za bliskoistočni sukob kako bi bio partner u traženju mira. Netanyahu, iz tvrdolinijaške stranke Likud, do sada to nije učinio.

Umjesto toga je u četvrtak navečer na razgovorima s Mitchellom u Jeruzalemu zatražio da Palestinci priznaju Izrael kao državu židovskog naroda i prije no što se pregovori nastave.

Abasov glasogovornik Nabil Abu Rudeina odbacio je takav Netanyahuov zahtjev. "Nova izraelska vlada počela je stavljati prepreke na putu prema rješenju s dvjema državama", napisao je u pisanoj izjavi koju je objavila službena agencija Wafa. "Ovo je ispit za međunarodnu zajednicu, posebice Sjedinjene Države". (hina/metro-portal)

17.04.2009. 16:14:34
Novi komentar
nužno
nužno