« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
LOBIJI U AKCIJI

SAD je spreman odgovoriti na iransko neispunjavanje obveza

Konsenzus oko Irana kreće se u američkom smjeru, poručili su sa sastanka proizraelske lobističke skupine J Street

James Jones
James Jones (Getty Images)
Više o

SAD

,

iranski nuklearni program

,

Iran obogaćivanje urana

,

J Street

SAD je spreman odgovoriti ako Iran ne poduzme konkretne korake na ispunjavanju obveza oko svog nuklearnog programa, izjavio je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost James Jones, prenose u srijedu američke TV mreže.

"Iran sada treba ispuniti svoje obveze", rekao je umirovljeni general Jones, ističući kako su sve opcije i dalje na stolu, za slučaj da se režim u Teheranu nastavi opirati zahtjevima međunarodne zajednice.

"U kratkom roku ćemo vidjeti može li taj angažman dati konkretne rezultate koje trebamo i bit ćemo spremni ako se to ne dogodi", naglasio je Jones u govoru koji je održao u utorak na washingtonskom skupu liberalne proizraelske lobističke skupine "J Street" koja za sebe kaže da "teži postati političko krilo proizraelskog i promirovnog pokreta."

Jones je kazao kako se SAD konzultira s Izraelom i drugim američkim saveznicima na Bliskom istoku i u Europi, a isto tako s Rusijom i Kinom, te da se konsenzus oko Irana "kreće u američkom smjeru".

Savjetnik predsjednika Baracka Obame je ocijenio da je sporazum o obogaćivanju iranskog urana u inozemstvu "dobar prvi korak" prema ograničavanju sposobnosti Irana da proizvodi nuklearno oružje.

Teheran bi, kako su najavili iranski dužnosnici, u četvrtak trebao odgovoriti na sporazum o obogaćivanju urana u inozemstvo, postignut na pregovorima sa skupinom P5+1, koju čini pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN i Njemačka. (hina/metro-portal)

29.10.2009. 00:25:24
Novi komentar
nužno
nužno