« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
HILLARY CLINTON:

SAD je protiv bilo kakvog razbijanja BiH

SAD žele da vrata NATO-a i Europske unije ostanu otvorena za zemlje jugoistične Europe, izjavila je Clinton pred senatskim Odborom za vanjsku politiku

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

BiH

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da se Sjedinjene Države protive bilo kakvom razbijanju Bosne i Hercegovine.

Clinton je kazala da, iako je pitanje BiH i njezine političke budućnosti možda izgubilo na važnosti, postoji mnogo nedovršenih poslova i osjetljivih pitanja koja tu treba riješiti. O statusu BiH Clinton je govorila tijekom saslušanja pred dva odbora Senata, na kojima se razmatrao proračun State Departmenta za iduću godinu, vrijedan 52,8 milijardi dolara.

Pred senatskim Odborom za vanjsku politiku Clinton je izjavila kako SAD želi da BiH ostane ujedinjena i gleda prema Europi, te da vrata za eventualno članstvo u NATO-u ostanu otvorena.

Clinton je odgovarala na pitanja demokratske senatorice Jeanne Shaheen, koja je izrazila zabrinutost da zemlje članice NATO-a i posebno Europske unije možda osjećaju zamor od proširenja, pa nisu sklone ponuditi BiH put u članstvo.

SAD ohrabruje EU da učini više kako bi pokazala BiH koristi članstva, rekla je Clinton i dodala da radi s vladom u Sarajevu kako bi učinila ono što treba da BiH ispuni uvjete za kandidaturu za EU. Naglasila je da Obamina administracije podržava isti put i za susjednu Srbiju. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 10:17:14
Novi komentar
nužno
nužno