« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
PREDVIĐANJE

SAD izlazi iz recesije u idućem kvartalu

Većina financijskih izvješća pokazuje kako su rezultati bolji od očekivanih.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

SAD

,

recesija

,

nezaposlenost

,

gospodarstvo SAD-a

,

S&P 500

Američko gospodarstvo trebalo bi početi rasti u drugoj polovini ove godine dok bi stopa nezaposlenosti svoj vrhunac mogla dosegnuti u prvom tromjesečju 2010. godine, najnovije su procjene analitičara.

 

Prema prognozama nezavisnih analitičara koje je za svoje svibanjsko izdanje anektirao časopis Blue Chip Economic Indicators, američki bruto domaći proizvod (BDP) ove godine će pasti 2,8 posto, a iduće porasti 1,9 posto.

Nakon oštrog pada aktivnosti u zadnjem lanjskom i prvom ovogodišnjem tromjesečju, gospodarski pad trebao bi biti ublažen u drugom tromjesečju ove godine, očekuju analitičari. Smatraju da će njihov rast biti obnovljen u trećem tromjesečju.

Anketa je pokazala i da se u drugom tromjesečju očekuje pad BDP-a za 1,7 posto na godišnjoj razini, što je 0,4 postotna boda manje od onoga što su analitičari procjenjivali u travnju.

"Protekli mjesec pružio je nove dokaze da pad poslovne aktivnosti započinje usporavati, potaknuvši očekivanja analitičara da će gospodarstvo izaći iz recesije u drugom dijelu ove godine", piše taj časopis.

No, gotovo 32 posto ispiranih analitičara očekuje da će stopa nezaposlenosti u SAD-u svoj vrhunac dosegnuti tek u prva tri mjeseca 2010. godine. Očekuju da će tada iznositi 10 posto, dok su u travanjskoj anketi procjenjivali su da će dosegnuti 9,8 posto.

Američko ministarstvo rada prošloga tjedna objavilo je da je stopa nezaposlenosti u travnju iznosila 8,9 posto, najviše od rujna 1983.

Korporativne zarade oštro pale, no premašile očekivanja

U međuvremenu, najnoviji podaci Thompson Reutersa pokazuju da su zarade američkih kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu u trećem ovogodišnjem tromjesečju bile 36,3 posto niže nego u istom razdoblju 2008. godine.

No, kako se sezona objave financijskih izvješća bliži svom završetku, pokazuje se da ih je većina izvijestila o boljim od očekivanja rezultatima. Od 85 posto kompanija s dionicama sadržanim u tome indeksu koje su dosad izvijestile o poslovanju u prvom tromjesečju, njih 65 posto premašilo je očekivanja analitičara, a 28 posto ih nije ispunilo.

"Bila je to dobra sezona poslovnih izvješća, iako su poslovne brojke prilično 'trule'. Brojne kompanije nadmašile su očekivanja iz razloga što su očekivanja bila prilično niska, a ne zato što su kompanije snažne", ocjenjuje David Wyss, glavni ekonomist pri Standar&Poor'su.

Prema procjenama Thompson Reutersa, u drugom tromjesečju moguć je pad zarada kompanija na godišnjoj razini za 35,5 posto. Pritom se očekuje da će zarade u svih 10 sektora pasti, pri čemu najviše u sektoru proizvodnje sirovina, i to za 75 posto. (hina/metro-portal)

11.05.2009. 12:02:29
Novi komentar
nužno
nužno