« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
INSTANT MIR

SAD ima plan za pomirenje Izraelaca i Palestinaca

Mirovni pregovori prekinuti su lani zbog velike izraelske vojne ofenzive na Gazu, a danas je glavna prepreka nastavak gradnje židovskih naselja

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Izrael

,

Palestina

,

Gaza

,

Bliski istok

,

židovska naselja

Sjedinjene Države izradile su nacrt za postizanje mira na Bliskom istoku u roku od dvije godine i to su spremne pismeno jamčiti, piše izraelski dnevni list Maariv u ponedjeljak dok iz Kaira stiže vijest da su o miru razgovarali palestinski i egipatski predsjednik.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori prekinuti su lani zbog velike izraelske vojne ofenzive na Gazu od 27. prosinca 2008. do 18. siječnja 2009., a danas je oživljavanju pregovora glavna zapreka odbijanje Izraela da zamrzne gradnju naselja na palestinskim područjima. Izraelski dnevnik Maariv piše da je SAD izradio mirovni plan kojim u roku od dvije godine predviđa riješiti izraelsko-palestinski sukob i da je spreman uspjeh pregovora Palestincima pismeno jamčiti.

Prva točka plana predviđa iscrtavanje granica između Izraela i buduće palestinske države. Taj bi posao treba biti završen za devet mjeseci i u tom razdoblju morala bi biti obustavljena židovska kolonizacija palestinskih područja. Nastavak izraelske gradnje slijedio bi tek poslije tog roka i samo u područjima koja bi bila pripojena Izraelu, objašnjava Maariv. Palestinska država bila bi uspostavljena na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, na bazi linije primirja na snazi od 1949. do 1967.

Predviđaju se naknade šteta što bi se provelo razmjenom teritorija. Tek pošto bi bilo riješeno ovo prvo pitanje, strane bi pristupile rješavanju drugih prijepora vezanih u konačan status, a to je sudbina grada Jeruzalema i sudbina ratnih izbjeglica iz 1948. godine.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas i egipatski domaćin Hosni Mubarak razgovarali su u ponedjeljak u Kairu o tome kako pokrenuti mirovne pregovore s Izraelom, prenijela je egipatska službena agencija Mena. Razgovarali su o naporima "za pokretanje mirovnog procesa (...), za prekid kolonizacije te ukidanje blokade nametnute palestinskom narodu kao i naporima za postizanje mira između palestinskih strana", prenijela je službena egipatska agencija Mena. (hina/metro-portal)

04.01.2010. 14:17:27
Novi komentar
nužno
nužno