« Svijet
objavljeno prije 11 mjeseci i 29 dana
HMMM...

SAD i EU moraju surađivati s 'globalnim swing državama'

Budući da se postojeći globalni poredak mijenja, German Marshall Fund poziva EU i SAD da preispitaju svoje veze izvan transatlantskog saveza. Šest nacija, uključujući Indiju i Tursku, ključne su za ovo prestrojavanje

Nije jednostavno...
Nije jednostavno... (Arhiva)
Više o

SAD

,

EU

,

swing države

Zapad se mora smislenije aranžirati s novonastalim blokom tzv. swing država ako želi zadržati utjecaj na globalnoj pozornici, navodi German Marshall Fund, think-tank sa sjedištem u Washingtonu, u svom novom izvješću.

Autori su identificirali Brazil, Indiju, Indoneziju, Saudijsku Arabiju, Južnu Afriku i Tursku kao tzv. swing države koje imaju značajnu moć na svjetskoj pozornici, ali svaka od njih ima različite preferencije za suradnju izvan zapadnog transatlantskog saveza. Sada, više nego ikad, te zemlje imaju sve veći utjecaj nakon ruske invazije na Ukrajinu i usred rastućeg rivalstva između Sjedinjenih Država i Kine.

"Zapad prečesto pogrešno kao globalni jug označava swing države i druge zemlje koje su odlučile biti između dva nova globalna bloka, ali ova oznaka odražava nedostatak intelektualne strogosti", napisala je Heather A. Conley, predsjednica German Marshall Funda. "Ove zemlje su diplomatski i gospodarski poduzetnici u trenutku međunarodnih šansi", kaže Conley.

Za međunarodnu suradnju potrebna je fleksibilnost

Partnerstva Brazila su pragmatična i njegovi čelnici ne vide suradnju s različitim partnerima kao što su Kina, EU, Rusija i SAD kao međusobno isključivu, navodi se u izvješću. Zapad bi zato trebao više surađivati u pitanjima globalnog upravljanja, uključujući klimatske promjene i nejednakost, te prihvatiti odmak od tradicionalnih centara moći, navodi izvješće.

Južna Afrika također se zalaže za multipolarni globalni poredak i identificira se s tzv. globalnim jugom. Zapadni čelnici mogu poticati bližu suradnju fokusiranjem na određena područja politike koja su obostrano korisna, navodi se u izvješću.

"Vlade ovih swing država ne vide sebe kao nekoga tko bira između dva statična pola", napisala su dva autora izvješća, Martin Quencez i Rachel Tausendfreund. "One bi radije preferirale redoviti i razboriti prelazak s jedne opcije na drugu, pitanje po pitanje, kako diktiraju njihovi posebni interesi i strateški analitičari."

Balansiranje između velikih sila

Indija se približava Zapadu dok se njezini granični sporovi i gospodarsko rivalstvo s Kinom zahuktavaju, ali njezina doktrina strateške autonomije smatra da treba održavati dobre veze s nacijama poput Rusije. U izvješću se navodi da Zapad može učinkovitije surađivati s Indijom izbjegavanjem mentaliteta "mi ili oni" koji nije kompatibilan s indijskom ciljanom minilateralnom diplomacijom.

Indonezija želi ostati izvan rivalstva između velikih sila i rješavati svoje sporove u Južnom kineskom moru bez američke pomoći. Više od stoljeća zlostavljanja od strane Zapada počinjenih za vrijeme kolonijalizma i Hladnog rata znači da kritike Zapada nisu dobro primljene od strane indonezijskih zakonodavaca, navodi se u izvješću.

"Konstruktivniji vanjskopolitički diskurs može se usredotočiti na međusobno poštovanje nacionalnog suvereniteta i multilateralizma", pišu Quencez i Tausendfreund.

"Dok swing države općenito prepoznaju rizike koje predstavljaju ruske i kineske ambicije, one ne doživljavaju SAD ili Europu kao vjerodostojne globalne zagovornike nacionalnog suvereniteta."

Različiti partneri za obranu i trgovinu

Turska strategija bila je balansiranje između velikih sila kako bi se ublažio učinak ovog rivalstva, što dokazuje njezino nedavno posredovanje u ratu u Ukrajini. Ona ostaje ključna članica NATO-a i blizak gospodarski partner EU-a, ali na svijet gleda kao na "veći od pet" - što se odnosi na stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Saudijska Arabija također održava bliske sigurnosne veze sa Zapadom - u ovom slučaju sa SAD-om - ali Rusiju smatra ključnim partnerom OPEC+, a Kinu svojim glavnim trgovinskim partnerom. Zapad ne bi trebao odbaciti globalno posredovanje drugih zemalja, navodi se u izvješću, dok Rijad podupire vlastitu poziciju u očekivanju smanjene američke zainteresiranosti za Bliski istok.

Općenito, stručnjaci su rekli da EU i SAD moraju pokazati fleksibilnost u suradnji, biti otvoreni za nezapadnu pomoć i suzdržati se od pritiskanja geopolitičkih partnera da se odluče za jednu stranu.

"Izgradnja odnosa s decentraliziranim političkim akterima također će vjerojatno biti od dugoročne koristi za sve partnere", naveli su autori.

09.05.2023. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno