« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
JOHN MCCAIN:

SAD bi u Afganistan mogao poslati još 40 tisuća vojnika

Iz Washingtona poručuju da će američka misija u Afganistanu propasti ako se stanje na terenu ne promijeni u narednih godinu dana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

John McCain

,

Afganistan

,

Robert Gates

,

američka vojska

,

Stanley McChrystal

Sjedinjene Države, koje preispituju strategiju u Afganistanu, možda će poslati još 40.000 vojnika u tu zemlju, rekao je u nedjelju republikanski senator John McCain, a najviši američki časnik na terenu misli da se pobuna ondje širi.

"Mislim da je to jedna od najslabije čuvanih tajna u Washingtonu: riječ je o 30.000 do 40.000 vojnika", rekao je za televizijsku mrežu ABC McCain, republikanski suparnik Baracka Obame na predsjedničkim izborima 2008., odgovarajući na pitanje o broju dodatnih vojnika koje traži glavni zapovjednik američkih i savezničkih snaga u Afganistanu, general Stanley McChrystal.

McCain je upozorio da je američka misija u Afganistanu osuđena na neuspjeh ako se stanje ne promijeni za dvanaest mjeseci.

Gotovo 65.000 američkih vojnika već je u Afganistanu. Do konca godine treba ih biti 68.000, zajedno s pojačanjem od 21.000 vojnika koje je predsjednik Obama već odobrio početkom 2009.

Američki ministar obrane Robert Gates nije potvrdio nijednu procjenu o broju dodatnih vojnika. U nedjelju je istaknuo kako očekuje da će Bijeloj kući trebati još nekoliko tjedana da preispita svoju strategiju u Afganistanu.

Oko povećanja američke vojne nazočnosti u Afganistanu žestoko se prepiru Obamini glavni savjetnici, piše u nedjelju New York Times.

Potpredsjednik Joe Biden i drugi predsjednikovi bliski suradnici, među kojima i Rahm Emanuel, glavni tajnik Bijele kuće i general James Jones, savjetnik za nacionalnu sigurnost, veoma su sumnjičavi kada je riječ o opravdanosti slanja vojnog pojačanja u Afganistan, kako navodi list.

Naprotiv, državna tajnica Hillary Clinton i Richard Holbrooke, posebni američki tajnik za Afganistan i Pakistan, svesrdno zagovarajući povećanje dodatnih snaga, tvrdi taj dnevnik. (hina/metro-portal)

27.09.2009. 22:48:21
Novi komentar
nužno
nužno