« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
PUTNI TROŠKOVI

Saborski zastupnici više nemaju pravo na besplatni javni prijevoz

Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o pravima i dužnostima saborskih zastupnika

(Damjan Tadić/Cropix)
Više o

saborski zastupnici

,

Hrvatski sabor

,

Raffaele Bendandi

Saborski zastupnici više nemaju pravo na besplatni javni prijevoz. Hrvatski sabor ukinuo im je danas to pravo izmijenom Zakona o pravima i dužnostima saborskih zastupnika. Zastupnicima je ostalo pravo na naknadu putnih troškova, ali samo za obavljanje zastupničkih poslova.

Izmijenjen je i Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, pri čemu je prihvaćen vladin amandman kojim je proširena nadležnost jedinica lokalne samouprave u uređivanju problematike autotaksi prijevoza na njihovom području.

Izmijenjen je i Zakon o sudskom registru, čime je utvrđena obvezna objava svih osnivača društava s ograničenom odgovornošću. U Zakon je vraćena odredba po kojoj osnivača trgovačkih društava posebnom izjavom pod kaznenom i materijalnom odgovornošću mora potvrditi da je podmirio sve dugove prema vjerovnicima.

>> Koliko nas koštaju saborski zastupnici?

Izmijenjeni su zakoni o postupku primopredaje vlasti, o sudjelovanju hrvatskih vojnika i policajaca u mirovnim misijama, te doneseni zakoni o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, o pravosudnoj suradnju u kaznenim stvarima s članicama EU, te o zaštiti od ionizirajućeg zračenja. Potvrđen je ugovor o osnivanju regionalne škole za javnu upravu, te sporazum o financiranju s Europskom komisijom o sudjelovanju Hrvatske u programu cjeloživotnog učenja, u okviru programa IPA.

Izmjene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima Sabor je uputio u drugo čitanje, kao i izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama te zakona o Državnom odvjetništvu i o sudovima. U drugo su čitanje upućeni i prijedlozi zakona o DSV-u, o javnim ovršiteljima i prijedlog Ovršnog zakona, kao i zakon o nacionalnom mehanizmu za sprječavanje mučenja i drugih okrutnih postupaka.

Sabor je razriješio staro i imenovao novo Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije - novi predsjednik HERA-e je Danijel Žamboki, a članovi Tomislav Jureković, Igor Sutlović i Dunja Trakoštanec Jokić.

Prihvaćena su izvješća o stanju i radu zatvora i kaznionica, o radu Uprave za probaciju, o provedbi Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, Godišnje izvješće HBOR-a, HNB-a i Agencije za poštu i elektroničke komunikacije.

Potporu je dobilo i Godišnje izvješće Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, revizijsko izvješće o utrošenim sredstvima za prošlogodišnje lokalne izbore, izvješće Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, izvješće o radu Fonda hrvatskih branitelja te ono o učincima provedbe Zakona o otocima.

Prihvaćen je prijedlog istražnog povjerenstva za privatizaciju Ine da mu se mandat produlji za još tri mjeseca.

>> Tko je stvarno zaradio svoju saborsku plaću

Dnevni red sjednice dopunjen je s 14 novih točaka, među kojima i konačnim prijedlozima zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u pretvorbi i privatizaciji i zakona o izborima za Europski parlament, te Godišnjim izvješćem o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja prošle do 30. travnja ove godine. (hina/metro-portal)

09.07.2010. 15:37:12
Novi komentar
nužno
nužno