« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
KLIMAVA PODRŠKA

Saborski klubovi koalicije podržali novu Vladu

Nacionalne manjine uvjetovale su podršku poštivanjem rokova dogovorenih u koalicijskom sporazumu dok je oporba očekivano bila protiv

(Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Sabor

,

Milorad Pupovac

,

Zoran Milanović

,

Jadranka Kosor

,

Vesna Pusić

,

Furio Radin

,

nova Vlada

,

Klub nacionalnih manjina

Saborski klubovi vladajuće koalicije danas su u raspravi podržale novu Vladu, iako joj je Klub nacionalnih manjina dao uvjetovanu potporu koja će ovisiti o poštivanju rokova iz njihova sporazuma s HDZ-om, dok su oporbeni klubovi uskratili tu potporu izjavivši kako su prvi korak izlaska iz krize prijevremeni izbori.

Furio Radin je u ime Kluba manjina poručio kako će dati potporu Jadranki Kosor i članovima nove Vlade, ali da je riječ o uvjetovanoj potpori, budući da manjine nisu zadovoljne dosadašnjim provođenjem mjera iz koalicijskog sporazuma s HDZ-om.

"Naša potpora će postojati, ali će se moći revidirati što će ovisiti o poštivanju rokova. Bit će to uvjetovana potpora", rekao je Radin, ističući da se brojne mjere iz sporazuma, uporaba manjinskih jezika, povratak Srba, pozitivna diskriminacija, loša komunikacija s državnim tijelima, ne provode. "Kupovinu vremena više nećemo tolerirati", naglasio je, poručivši mandatarki da ona i ostali članovi Vlade imaju na umu da će u manjinskim zastupnicima imati kritičare, pa i oponente.

Milorad Pupovac (SDSS) iznio je stav po kojemu se Hrvatska u ovom trenutku kreće prema nestabilnosti, te da taj put treba zaustaviti i stvoriti pretpostavke za stabilnost, posebno u financijama, politici, državnim institucijama i povjerenju građana u te institucije. Kao prioritete kojima bi se trebala baviti nova vlada naveo je štednju, racionalno trošenje te zaštita temeljnih ustavnih vrijednosti. "Vlada mora biti svjesna da su joj to prioriteti, i ako uvidi da joj trebaju novi zahvati, ne bi smjela imati straha", rekao je Pupovac, ponovivši kako Vladi treba koalicijsko vijeće koje bi barem jednom mjesečno sastajalo i razmatralo koalicijska pitanja.

Pusić o antikorupciji: Rončević je tu kao da se ništa nije dogodilo

Oporbeni klubovi nisu podržali novu vladu, a predsjednik SDP-a Zoran Milanović prozvao je mandatarku da u programu svoje vlade nije navela kako će se Vlada uhvatiti u koštac s krizom, ni jednu konkretnu mjeru. "Sve se nastavlja tamo gdje se stalo, nema ničega novog", kazao je. Milanović je Jadranku Kosor pozvao da u sebi nađe političke hrabrosti, da zanemari "ono što smatramo ziheraštvom u politici da se ljudima govore stvari koje žele čuti". "To je politika koja ima svoj ograničen rok trajanja, nakon toga je toksična. Dospjeli smo u stanje toksičnog šoka, ali ima nade u oporavak, a od gospođe Kosor i njezinih suradnika očekujem političku hrabrost", poručio je čelnik SDP-a, uvjeren da je za Hrvatsku najbolje raspisati prijevremene izbore.

Najkritičnija prema novoj Vladi bila je Vesna Pusić, koja je u ime HNS-a ocijenila da je nakon ostavke Ive Sanadera bitno oslabljen legitimitet nove vlade, koji, rekla je, počiva tek na 77 ruku u Saboru, a ne na potpori javnosti. "Ova koalicija ima slabu potporu, ispod polovične, i zato ova vlada dolazi s ozbiljnim problemom", poručila je.

"Na koji će se način nastaviti borba protiv korupcije ako se zataškava 'afera kamioni', ako Rončević tu sjedi kao da se ništa nije dogodilo, ako je otišao Faber, a vjerojatno i Sanader zbog te korupcije. A mi ćemo se protiv korupcije boriti OIB-om, iako nije problem u broju, nego korupciju treba čistiti od glave i to je, gospođo Kosor, vaš osnovni posao", poručila je Pusić.

U Saboru slijedi pojedinačna rasprava o programu nove vlade za koju se prijavilo oko 40 zastupnika.

Izvor: Hina

06.07.2009. 14:35:18
Novi komentar
nužno
nužno