« Hrvatska
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
PAZITE SE

Sabor tankom većinom izglasao kazne, kreću sutra

Sabor je, kao što to biva, kroz iglene uši provukao zakon o kaznama, jer većina je A. P. i ljudi kojima daje novce iz čistog mira... tj. plaća im po potpisu

"Jače" mjere... (Arhiva)
Više o

kazne

,

Andrej Plenković

,

epidemiološke mjere

Za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti glasalo je 129 zastupnika, od kojih je 76 bilo za, a 53 protiv. Time se uvode promjene koje daju prostora za kažnjavanje građana koji se u koronakrizi ne pridržavaju propisanih epifemioloških mjera.

Ministar Vili Beroš u ponedjeljak je na sjednici Vlade izvijestio o detaljima izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje obuhvaćaju i kazne za kršenje mjera.

Kazne za kršenje mjera

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, odnosno obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.

Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona.

Također, propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.

Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna.

Kažnjavanje na licu mjesta

Zakon će se objaviti u Narodnim novinama nakon usvajanja u Saboru i tad stupa na snagu, dodao je Beroš, i objasnio da bi primjerice kazna, ako se može naplatiti na licu mjesta, bila manja:

"Kad je riječ o kažnjavanju fizičkih osoba na licu mjesta, moći će se određivati mandatna kazna koja iznosi 250 od predviđenih 500 kn."

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na današnjoj je konferenciji za novinare istaknuo da izmjena zakona ne znači da policija može upadati u domove:

"Što se tiče Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i njegovog usvajanja u Saboru, ponavljam da ovim izmjenama policija ne dobiva nove ovlasti, nego postupa po zakonu. Nitko neće upadati u privatne stanove i brojati ljude. Dom je zaštićen Ustavom, ali ovaj zakon je posljedica toga da određena ponašanja nisu dobra, nego mogu biti štetna. Radi se o manjini i u cilju zaštite većine koja poštuje mjere, odlučili smo se na ove izmjene i odrediti sankcije."

04.12.2020. 13:41:00
Novi komentar
nužno
nužno