« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PROMJENA HARAČA

Sabor raspravlja o ukidanju niže stope kriznog poreza

Ukidanjem niže stope, plaćanja će se rasteretiti 720 tisuća zaposlenih i 190 tisuća umirovljenika

(Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Sabor

,

Ivan Šuker

,

krizni porez

,

harač

Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o Vladinom prijedlogu da se od 1. srpnja ukine niža stopa tzv. kriznog poreza koja se naplaćuje na primitke od tri do šest tisuća kuna.

Vlada, naime, po hitnom postupku predlaže izmjene dvaju zakona, o posebnom porezu na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke te o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke.

Predložene izmjene zastupnicima je predstavio državni tajnik u Ministarstvu financija Ivica Mladineo naglašavajući da se tim prijedlogom želi rasteretiti najosjetljivije skupine društva koje najteže podnose teret gospodarske skrize.

Ukidanjem niže stope, plaćanja će se rasteretiti 720 tisuća zaposlenih i 190 tisuća umirovljenika, a riječ je o iznosu od 480 milijuna kuna do kraja ove godine, rekao je.

Vlada je prošlog ljeta uvela oporezivanje svih primitaka većih od 3000 kuna, s tim da se primitci od tri do šest tisuća kuna oporezuju po stopi od dva, a veći primitci po stopi od četiri posto.

Ukidanjem niže stope poreza vlada namjerava potaknuti potrošnju i gospodarski razvoj te zaštititi radna mjesta.

U obrazloženju prijedloga navodi se i da je od kolovoza prošle do ožujka ove godine naplaćeno više od 1,6 milijardi kuna.

O predloženim zakonima raspravljaju saborski klubovi.(hina/metro-portal)

15.04.2010. 11:39:51
Novi komentar
nužno
nužno