« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina
GONG

Sabor mora poštovati referendumsku odluku

Od Hrvatskog sabora očekuju da dosljedno poštuje Ustav i referendumsku odluku, a vladu pozivaju da što prije pristupi izmjenama Zakona o referendumu

GONG se oglasio :)
GONG se oglasio :) (Arhiva)
Više o

referendum

,

brak

,

GONG

,

promjena ustava RH

,

referendum o braku

Civilna udruga GONG priopćila je danas kako, bez obzira koliko je inicijativa za raspisivanje referenduma o ugrađivanju institucije braka kao zajednice muškarca i žene u Ustav u suprotnosti s njezinom vrijednosnom orijentacijom, drži promašenim izjave saborskih zastupnika i vladinih dužnosnika koji dovode u pitanje konačnost referendumske odluke u odnosu na parlamentarnu proceduru.

Ako Ustavni sud potvrdi sukladnost referendumskog pitanja s Ustavom, rezultati mogućeg referenduma, kakvi god bili, obvezujući su za Sabor, budući da Ustav predviđa mogućnost njegove izmjene i putem građanske inicijative gdje Sabor ima samo tehničku ulogu osiguranja integracije te odluke u tekst Ustava. U suprotnom izvršna i zakonodavna vlast kršila bi Ustav, drži GONG. 

Ta udruga napominje i kako je trenutna situacija rezultat dugogodišnjeg odugovlačenja s izmjenama Zakona o referendumu, koje su, sukladno njihovim prijedlozima, građanima trebale olakšati pokretanje referenduma, ali i ograničiti pitanja o kojima se na referendumu može odlučivati, u što spadaju i poštivanje prava čovjeka, sloboda te nacionalna i ravnopravnost spolova.

Mišljenja je i kako je nužno podignuti i precizirati standarde javnog informiranja i rasprave, kako bi se referendumsko odlučivanje zaštitilo od propagande i manipulacije onih koji imaju financijske, medijske i institucionalne poluge utjecaja na građane.

Kako političke elite nisu izmjenama referendumskog zakonodavstva pristupile na vrijeme i sustavno, a Ustav su namjenski izmijenile s ciljem osiguranja potpore građana ulasku Hrvatske u EU, moraju se suočiti s posljedicama vlastitog oportunizma, smatra GONG. U aktualnom slučaju, to će, kako upozorava, značiti da će se čak i ako tako odluči samo nekolicina građana i građanki, u Ustav morati unijeti diskriminirajuća i konzervativna odredba o instituciji braka isključivo kao zajednici muškarca i žene.

U zadanim uvjetima, preostaje nam nadati se i zalagati se za to da 'tiha većina' hrvatskih građana aktivno pristupi referendumu, ukoliko on bude raspisan te jasno i glasno reći NE diskriminaciji i isključivosti te dodatnom privilegiranju heteroseksualne većine, poručuju iz GONG-a.

Od Hrvatskog sabora očekuju da dosljedno poštuje Ustav i referendumsku odluku, a vladu pozivaju da što prije pristupi izmjenama Zakona o referendumu kako se slične situacije ne bi ponovile.

29.05.2013. 13:31:13
Novi komentar
nužno
nužno