« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
MANJA KAMATNA STOPA

Sabor izglasao izmjene Zakona o porezu na dohodak

Zakonske izmjene predviđaju da poslodavci mogu svojim radnicima, odnosno osobama koje ostvaruju primitke od nesamostalnog rada, odobravati kredite po povoljnijim kamatnim stopama

Fotografija vijesti
Više o

krediti

,

Hrvatski sabor

,

Zakon o porezu na dohodak

,

porezna stopa

,

izmjene

Saborski klubovi podržali su danas prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak, kojim se poslodavcima želi omogućiti da svojim radnicima odobravaju kredite po povoljnijim kamatnim stopama.

Zakonske izmjene predviđaju da poslodavci mogu svojim radnicima, odnosno osobama koje ostvaruju primitke od nesamostalnog rada, odobravati kredite po povoljnijim kamatnim stopama, a da se isto ne smatra oporezivim primitkom primatelja kredita.

Zakonom se predlaže smanjenje donje granice kamate za jedan postotni bod, odnosno s četiri posto na tri posto.

Tehnički se pojednostavljuje način vođenja evidencije o isplaćenim dividendama i udjelima u dobiti, i to na način da se briše zakonska odredba o obvezi isplate na bankovni žiro račun.

Uvela bi se, naime, odredba po kojoj su isplatitelji dividendi i udjela u dobiti obvezni voditi evidenciju i Poreznoj upravi dostavljati izvješće o isplaćenim dividendama i udjelima o dobiti po pojedinom dioničaru, odnosno članu trgovačkog društva.

Za Ivu Jelušića (SDP) izmjene su prihvatljive, no one su, smatra, tek "kozmetika" koja ne rješava problem poreznog sustava.

Problem hrvatskog gospodarstva nije, kako je kazao, evidentiranje isplate dobiti, već briga da te dobiti bude. "Nije problem u svjetskoj krizi i recesiji, nego u lošim ekonomskim mjerama HDZ-ove vlade", ocijenio je Jelušić.

Boris Kunst (HDZ) je Jelušića, bivšeg zagrebačkog dogradonačelnika, optužio da nije prava osoba koja bi govorila o lošim ekonomskim mjerama, jer je u Zagrebačkom Holdingu "instalirao kadrove koji su pljačkali i krali građane".

"Priznali ste da ste građanima Zagreba ukrali 50 milijuna kuna", poručio je SDP-ovcima.

Ivan Šuker je u ime Kluba HDZ-a prigovorio Jelušiću da se ponaša kao da kriza u Europi, gdje se trenutno vodi borba za spas eura, nimalo ne utječe na Hrvatsku. "U Hrvatskoj se neki ponašaju kao da se to nas ne tiče, a naši glavni vanjskotrgovinski partneri su članice EU", poručio je.

"Upravo se i uspoređujemo s članicama EU, ali one se brže oporavljaju od nas", uzvratio je Jelušić.

30.09.2011. 13:30:02
Novi komentar
nužno
nužno