« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
OBUČENI I ODABRANI

Sabor: Hrvatski vojnici u Afganistanu besprijekorni

Zastupnici su u raspravi izrazili zadovoljstvo činjenicom da u sedam godina u Afganistanu nije poginuo ni teže ranjen ni jedan hrvatski vojnik

(Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Sabor

,

Hrvatska vojska

,

Afganistan

,

ISAF

,

oružane snage

Sabor je jutros počeo raspravu o izvješću o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF) od 1. travnja do 30. rujna 2009.

Vlada ističe da je riječ o razdoblju koje je obilježilo opće povećanje razine nesigurnosti i nestabilnosti u cijelom Afganistanu. Ukupan broj hrvatskih pripadnika u toj mirovnoj operaciji povećao se na 295 pripadnika, a hrvatski kontingenti su djelovali u području tri regionalna zapovjedništva - Kabul, Sjever i Zapad.

Od srpnja 2009. ugašena je komponenta medicinskog tima država Američko-jadranske povelje, jer je otvorena nova francuska vojna bolnica u Kabulu, navodi se u izvješću. Vlada ističe i da su Nacionalnom timu za logističku potporu (NSE) potrebna nova vozila s balističkom zaštitom, budući da se postojeća brzo troše, usljed velikih temperaturnih oscilacija.

Zastupnici su u raspravi izrazili zadovoljstvo činjenicom da u sedam godina u Afganistanu nije poginuo ni teže ranjen ni jedan hrvatski vojnik, što Krešimir Ćosić (HDZ) tumači kao dokaz besprijekornog sustava obuke i kvalitetne personalne selekcije.

"Nakon sedam godina u Afganistanu, trebamo biti ponosni na sve što su naši vojnici učinili za međunarodni mir u toj zahtjevnoj operaciji", rekao je Krešimir Ćosić.

Ante Kotromanović (SDP) upozorio je, međutim, da bi obuka mogla doći u pitanje zbog nedostatnih financija. Podsjetio je da je dobar dio pripadnika kopnene vojske zbog nedostatka novca poslan na zimski godišnji odmor.

Ocijenio je da bi Saboru izviješće o stanju Oružanih snaga, osim ministra obrane, trebao podnositi i načelnik glavnog stožera, kako bi se dobio bolji uvid u situaciju. Kotromanović smatra i da bi Hrvatska, po uzoru na druge članice NATO-a, morala dijeliti odličja vojnicima koji su se istaknuli u mirovnim misijama.

I Damir Kajin (IDS) sretan je što u Afganistanu nije poginuo ni jedan hrvatski vojnik, no upozorio je da su se krizna žarišta pojavila i na relativno mirnom sjeveru, gdje su smješteni i hrvatski vojnici.

"Sumnjam da će vojna misija u Afganistanu uspjeti i čini mi se da će NATO tamo proći kao Rusija. Da mene netko pita, odmah bih povukao trupe iz Afganistana", rekao je Kajin, navodeći i da Hrvatska za sudjelovanje u misiji ISAF godišnje izdvoji 300 milijuna kuna.

Troškovi mirovnih misija zabrinjavaju i Miljenka Dorića (HNS), koji je izračunao da će ove godine Hrvatska za sudjelovanje u mirovnim misijama izdvojiti ukupno 400 milijuna kuna, milijun po vojniku.

"Hrvatska je 14. po doprinosu u Afganistanu, ali nije na 14. mjestu i po gospodarskoj snazi. Dajemo znatno veći doprinos, nego što bi trebali dati kad uzmemo u obzir realne gospodarske mogućnosti", upozorio je Dorić.

Za usporedbu, je da za znanstvene novake Hrvatska godišnje izdvoji ukupno 200 milijuna kuna, a nelogičnim smatra i planirano povećanje izdvajanja za misije od 30 posto u 2011., dok druge članice NATO-a, uključujući i SAD, planiraju smanjenje izdataka. (hina/metro-portal)

12.02.2010. 12:09:58
Novi komentar
nužno
nužno