« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
STRATEŠKI INTERES ZEMLJE

Sabor donio Deklaraciju o članstvu Hrvatske u Eurospkoj uniji

Sa 127 glasova za i jednim suzdržanim, Sabor je donio deklaraciju kojom se potvrđuje da je ulazak Hrvatske u članstvo EU 1. srpnja 2013. strateški nacionalni interes

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Hrvatska

,

Hrvatski sabor

,

Deklaracija o članstvu Hrvatske u Eu

,

strateški interes

Hrvatski sabor donio je večeras sa 127 glasova za i jednim suzdržanim Deklaraciju o članstvu Hrvatske u Eurospkoj uniji kao strateškom interesu u kojoj poziva građanke i građane da 22. siječnja izađu na referendum i izraze svoju demokratsku volju, javlja Hina.

Deklaracijom se potvrđuje da je ulazak Hrvatske u članstvo EU 1. srpnja 2013. strateški nacionalni interes.

Hrvatski sabor deklaracijom osobito ističe ulogu građanki i građana Hrvatske kao ključnih aktera u procesu pridruživanja Europskoj uniji i donošenju konačne odluke o članstvu na referendumu koji će se održati 22. siječnja.

Sabor izražava čvrsto uvjerenje da će Hrvatska članstvom u EU osigurati stabilno financijsko i makroekonomsko okruženje te stabilan i učinkovit pravni sustav što će pridonijeti daljnjem razvoju hrvatskoga gospodarstva, industrije i poljoprivrede.

Hrvatski sabor deklaracijom potvrđuje i opredijeljenost za nastavak reformi jer su one "od vitalnog interesa Hrvatske" i čine temelj funkcioniranja pravne države, pune socijalne sigurnosti i dobrobiti svih građana, a i pretpostavka su gospodarskog razvoja.

Saborska deklaracija naglašava mir kao temeljnu vrijednost na kojoj počiva europski prostor i potrebu razvoja dobrosusjedskih odnosa, odlučno se opredjeljujući za mirno rješavanje svih otvorenih pitanja na temelju uzajamnog uvažavanja i poštivanja.

Prije glasovanja o deklaraciji, Jadranka Kosor je u ime Kluba HDZ-a završno kazala, podsjećajući na riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana izrečene 1990., da je za HDZ od početka europska perspektiva Hrvatske i hrvatskog naroda jasno zacrtana.

Naglasila je da je HDZ danas oporbena, ali i stožerna stranka koja će znatno pridonositi napretku Hrvatske i dati nedvojbenu i potpunu potporu svim potezima vlade u tom smjeru.

U ime Vlade, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić zahvalila je svim zastupnicima na kvalitetnoj raspravi o ulasku u EU. Napomenula je da Hrvatska ulazi u EU u trenutku kad ne postoji euforija s proširenjem ni u Eurospkoj uniji niti u Hrvatskoj kao prije 10-ak godina kad su u Uniju ulazile prve zemlje istočne Europe. Zato, naglašava, ulazimo racionalnije, spremnije i svjesni poteškoća, te svjesni što EU znači i kad nije vrijeme ekonomskog uzleta.

Baš zbog toga, nadam se da ulazimo s punom sviješću da nitko za nas naš posao raditi neće, nitko umjesto nas neće biti odgovoran i pošten te da nitko umjesto nas neće ni moći niti znati voditi ovu zemlju, naglasila je ministrica.

EU sigurno nije zamjena za naše sposobnosti, kvalitete i mogućnosti, ali ona jest nešto veća šansa, zaključila je Vesna Pusić.

19.01.2012. 20:42:35
Novi komentar
nužno
nužno