« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
POSEBNO

Sabor će izmijeniti Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina

Nacionalne manjine optužile su HDZ da je izigrao dogovor da će se zakon mijenjati prije samog Ustava, pa su vladajući to odmah popravili

Sabor ustavne promjene manjine
Sabor ustavne promjene manjine (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Hrvatski sabor

,

nacionalne manjine

,

izmjene Ustava

,

ustavne promjene

Nakon što se Klub nacionalnih manjina požalio da je HDZ izigrao dogovor da će se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina izmijeniti prije samog Ustava, Sabor će danas ipak raspraviti i glasovati o prijedlogu izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kojima pripadnici svih nacionalnih manjina osim srpske uz opće, dobivaju i posebno biračko pravo.

U stanci saborske sjednice održana je i sjednica Odbora za Ustav, koji je prihvatio sve vladine, a odbio oporbene amandmane na prijedlog ustavnih promjena, što je ponovila i većina u saborskom plenumu.

Većina je odbila amandmane SDP-a i Dragutina Lesara da se prepolovi broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma na zahtjev građana.

Prihvaćeno je svih pet vladinih amandmana, uz dopunu po kojoj će se u Preambulu Ustava, uz hrvatske branitelje, staviti i hrvatski narod.

Uz atribute "pravedan, legitimni i oslobodilački" koji u vladinu amandmanu stoje uz Domovinski rat dodat će se i "obrambeni". (hina/metro-portal)

16.06.2010. 17:34:16
Novi komentar
nužno
nužno