« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Saakašvili naredio prekid vatre i pozvao na dijalog

Traži se miroljubivo rješenje, ali i visok stupanj autonomije za Južnu Osetiju

Mihail Saakašvili, gruzijski predsjednik
Mihail Saakašvili, gruzijski predsjednik (Reuters)
Više o

Rusija

,

Gruzija

,

Mihail Saakašvili

,

Južna Osetija

,

prekid vatre

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili izdao je zapovijed gruzijskim vlastima za "prekid vatre" u Južnoj Osetiji i pozvao je sve strane da "nastave pregovore" kako bi pronašle miroljubivo rješenje za izlazak iz krize.

"Upravo sam izdao naredbu - i to jako osjetljivu naredbu - za prekid vatre", rekao je Saakašvili u televizijskom obraćanju naciji, kako je javila francuska novinska agencija France Presse.

U nizu sukoba u srijedu i u četvrtak "veći je broj mrtvih i ranjenih", dodao je Saakašvili.

Ruska agencija Interfax javila je, pozivajući se na zapovjednika ruskih mirovnih snaga u regiji, da su se Gruzija i južnoosetijski separatisti suglasili o primirju koje bi trebalo trajati najmanje do dovršetka mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom Rusije.

"Opetovao sam svoj prijedlog o velikom stupnju samouprave u Južnoj Osetiji i nudim Rusiji da bude jamac autonomije Južne Osetije u Gruziji"
Mihail Saakašvili
Dvojica gruzijskih vojnika izgubila su život, a trojica su teško ranjena u sukobima u Južnoj Osetiji, pobunjenoj gruzijskoj pokrajini, priopćio je tajnik gruzijskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Aleksandar Lomaja.

"Dvojica pripadnika mirovnih snaga su ubijena a trojica su teško ranjena na poprištu sukoba", rekao je. "Ne možemo izvući ranjene vojnike jer Osetijci i dalje pucaju unatoč našoj odluci o jednostranom prekidu vatre", rekao je Lomaja.

Najmanje je jedan civil izgubio život u Južnoj Osetiji, pišu ruske novinske agencije, prenoseći izjavu policijskih izvora u samoproglašenoj republici.

Pomoćnik američke državne tajnice Dan Fried izjavio je u četvrtak u Washingtonu kako su se Sjedinjene Države i Rusija suglasile da će zajednički raditi kako bi se okončale borbe između Gruzije i Južne Osetije.

Fried je rekao britanskoj novinskoj agenciji Reuters kako je upravo telefonom razgovarao sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Grigijem Karasinom i kako su se obojica suglasili "da će zajednički raditi kako bi se zaustavile borbe u Južnoj Osetiji i ohrabrio politički dijalog". (HINA/METRO)

07.08.2008. 20:27:38
Novi komentar
nužno
nužno