« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
STAV PYONGYANGA

S. Koreja: Više nas ne obavezuje moratorij na nuklearne pokuse

S. Koreja smatra da ju više ne obvezuje sporazum s SAD-om o moratoriju na testiranje raketa i nuklearnog oružja u zamjenu za pomoć u hrani

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

UN

,

Sjeverna Koreja

,

lansiranje rakete

,

atomsko oružje

Sjeverna Koreja u utorak je odbacila kritiku Vijeća sigurnosti UN na njezino neuspješno lansiranje rakete dugog dometa i rekla da je više ne obvezuje sporazum s SAD-om o moratoriju na testiranje raketa i nuklearnog oružja te o inspekcijama oružja, javlja Hina.

Vijeće sigurnosti u ponedjeljak je osudilo Pjongjang zbog lansiranja rakete prošloga petka i upozorilo da će poduzeti dodatne mjere ako ta zemlja provede novi nuklearni pokus.

"Mi odlučno i u cijelosti odbacujemo nerazumno ponašanje Vijeća sigurnosti UN-a koje krši naše legitimno pravo na lansiranje satelita", rekla je Sjeverna Koreja u izjavi koju prenosi državna novinska agencija KCNA.

Potez UN-a osmislio je SAD u neprijateljskoj namjeri da Sjevernoj Koreji uskrati pravo na miroljubivo istraživanje svemira, kaže se u izjavi.

"S obzirom da je SAD prekršio sporazum DNR Koreje i SAD-a od 29. veljače neprikrivenim neprijateljskim činom, on nas više ne obvezuje", kaže se u izjavi u kojoj se referira na sporazum s Washingtonom o moratoriju na testiranja raketa i nuklearne tehnologije u zamjenu za pomoć u hrani.

"Stoga možemo poduzeti nužne mjere odmazde, slobodni od sporazuma", rekao je Pjongjang ne najavljujući mjere koje će poduzeti.

U pitanju je i sudbina planiranog posjeta međunarodnih inspektora sjevernokorejskom nuklearnom postrojenju predviđena sporazumom od veljače.

17.04.2012. 21:04:15
Novi komentar
nužno
nužno