« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
space cowboy

Ruski svemirski "turistički" brod pristao na ISS

Garriott (lijevo) i zapovjednik ekspedicije Mike Fincke pregledavaju svemirsku stanicu nakon dolaska.
Garriott (lijevo) i zapovjednik ekspedicije Mike Fincke pregledavaju svemirsku stanicu nakon dolaska. (NASA)
Više o

Richard Garriot

,

svemirski turizam

Ruski svemirski brod Sojuz pristao je u utorak na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), dovevši u tu orbitalnu stanicu američkog dizajnera kompjutorskih igrica i dva člana posade.

Sojuz TMA-13 spojio se s postajom nekoliko minuta prije no što je bilo planirano, dva dana nakon polijetanja iz kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Kada su se nakon 90 minuta otvorila vrata broda, svemirski turist Richard Garriott "uplovio" je u postaju zajedno s ruskim kozmonautom Jurijem Lončakovim i američkim astronautom Michaelom Finckeom. Svu trojicu srdačno su dočekali članovi posade ISS-a.

Garriott (47), sin američkog astronauta Owena Garriotta, platio je 30 milijuna dolara kako bi ispunio dječački san o letu u svemir. Njegov otac Owen uzbuđeno je aplaudirao dok je iz kontrole misije kod Moskve promatrao pristajanje Sojuza na ISS.

Pridošlice je na postaji pozdravio Sergej Volkov još jedan sin austronauta. Njegov je otac  Aleksandar kao sovjetski kozmonaut letio u zemljinoj orbiti kada je propao Sovjetski Savez 1991.

Garriott će se na Zemlju vratiti za deset dana zajedno s posadom koju će njegovi suputnici zamijeniti u ISS-u. Ovaj će let Garriott iskoristiti i za istraživanja koja će iskoristiti u biotehnološkoj kompaniji koju je osnovao s ocem. (metro-portal)

15.10.2008. 01:49:14
Novi komentar
nužno
nužno