« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
KOMENTAR

Ruska euforija oko Trumpa polako nestaje

Nakon posljednje izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa, o vraćanju Krima Ukrajini, izgleda da je u Moskvi počelo nestajati euforije oko Trumpa. Nada u novi početak ipak ostaje

Kremlj je i dalje optimističan
Kremlj je i dalje optimističan (Arhiva)
Više o

SAD

,

Rusija

,

aneksija Krima

Rusija je na posljednje izjave iz Washingtona o Krimu reagirala mješavinom negodovanja i prijetnji. „Za Moskvu nema pregovora o tome kome pripada poluotok", izjavio je u srijedu glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov. Slično se izjasnilo ministarstvo vanjskih poslova i mnogi poznati političari. Vjačeslav Volodin, predsjednik državne Dume kaže da „onaj tko postavlja pitanje Krima, napada ruski suverenitet".

Povod je izjava glasnogovornika Bijele kuće, Seana Spicera, koji je rekao da je američki predsjednik Donald Trump zatražio od Rusije da Ukrajini vrati Krim. Do sada je to bila najoštrija Trumpova izjava u vezi Rusije. Tijekom predizborne kampanje se moglo naslutiti da je Trump spreman razmisliti o tome da prizna ukrajinski poluotok kojeg je anektirala Rusija. Tako je u najmanju ruku shvaćen od velikog broja medija.

Nema promjene

U stručnim krugovima se umanjuje značaj Trumpovog stava o pitanju Krima. „SAD bez obzira na to tko je predsjednik, neće prihvatiti priključenje Krima", izjavio je za DW Fjodor Lukjanov, predsjednik Odbora za vanjsku i obrambenu politiku SVOP-a, analitičkog centra bliskog Moskvi. Nakon stupanja na predsjedničku dužnost Donalda Trumpa nitko u Moskvi nije očekivao promjenu odnosa SAD prema Rusiji za 180 stupnjeva. Lukjanov kaže da će pitanje Krima biti važno onoliko koliko će ga važnim smatrati Trumpova administracija. „Trenutno to nije jasno". Zato nema ništa o čemu bi se trenutno trebalo razgovarati.

Paul Ivan iz briselskog European Policy Centre (EPC) ne vjeruje da će najnoviji razvoj događaja donijeti promjene u odnosima između Rusije i SAD-a. Nova američka administracija naginje ka poboljšanju odnosa, ali će biti teško. „Mnogo će ovisiti od toga koliko je Kremlj zainteresiran da izađe u susret SAD i Zapadu", izjavio je Paul Ivan za DW. Ukoliko stanje u istočnoj Ukrajini ostane napeto, onda ćemo iz Washingtona čuti više kritičkih tonova.

Moskva se ne da zbuniti ni kada je riječ o drugim skandaloznim temama koje su u vezi s Rusijom. Ostavka Trumpovog savjetnika za sigurnost, Michaela Flynna, zbog izvještaja o njegovim kontaktima s ruskim ambasadorom u Washingtonu je „interna stvar" SAD-a, izjavio je glasnogovornik Kremlja Peskov. Izvještaje američkih medija o navodnim kontaktima Trumpovog izbornog tima s ruskim tajnim službama su „bez dokaza". Isto vrijedi i za izvještaje o navodnom stacioniranju ruskih raketa novije generacije koje krše sporazum o naoružavanju iz 1987. godine. „Rusija se pridržava svojih obveza", izjavio je Peskov.

Moskovska nada

Relativno blaga retorika iz Moskve upućuje na to da Moskva ne želi opterećivati poboljšanje odnosa koje je više puta najavio Trump. Nakon telefonskog razgovora između Putina i Trumpa krajem siječnja obje strane pripremaju i osobni sastanak predsjednika. Pojedinosti još nisu poznate.

Ipak, u izjavama nekih ruskih političara se može otkriti da nestaje prvobitne euforije u vezi s Trumpom. „Usprkos svim našim simpatijama prema Trumpovoj konstruktivnoj retorici smo prerano pomislili da je on ipak na neki način proruski", kaže Leonid Sluzkij, predsjednik vanjskopolitičkog odbora u Dumi. „On je proamerički". Moskva će dalje raditi na „konstruktivnim vezama" s Washingtonom. Doduše, bit će to spor proces", kaže Sluzkij.

„Za mene je od početka bilo jasno da su euforična očekivanja od Trumpa bila neosnovana", kaže vanjskopolitički stručnjak Lukjanov. Čudo se neće dogoditi". Posebno nakon ostavke Trumpovog savjetnika za sigurnost, Flynna, odnose između Moskve i Washingtona će određivati konzervativno držanje republikanske stranke. Ovakvi stavovi nastaju na činjenici da su Rusija i SAD konkurentne zemlje. Trump, za razliku od njegovog prethodnika, neće pokušati promijeniti Rusiju, smatra Lukjanov.

Piše: Goncharenko Roman
20.02.2017. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno