« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

Rusija usmjerava svoje rakete prema Ukrajini

Putin prijeti jer Ukrajina želi pristupiti NATO-u

Glavni razlog ruskih prijetnji su američki planovi o postavljanju proturaketnog štita u Europi
Glavni razlog ruskih prijetnji su američki planovi o postavljanju proturaketnog štita u Europi
Više o

Rusija

,

Ukrajina

Ako Kijev odluči pristupiti NATO-u, Rusija će biti prisiljena preusmjeriti svoje rakete prema Ukrajini, zaključak je jučerašnjeg sastanka ruskog i ukrajinskog državnog vodstva.

Naime, na trosatnom razgovoru predsjednika Viktora Juščenka i Vladimira Putina u Moskvi nije bilo riječi samo o energetici i isporukama ruskog plina, već i o ključnim problemima koji stvaraju blokadu u ukrajinsko-ruskim bilateralnim odnosima. Naime, na summitu NATO-a u Bukureštu od 2. do 4. travnja raspravljat će se o željama ukrajinskog političkog vrha da njihova zemlja dobije pozivnicu u Savez, za što se snažno zalaže američki predsjednik George W. Bush. Uz Ukrajinu, članstvo u NATO-u tražit će još jedna bivša sovjetska republika, Gruzija. Međutim, zbog planova Sjedinjenih Država da na jugoistoku Europe postave proturaketni štit, Vladimir Putin oštro se usprotivio ukrajinskom članstvu.

Dpa: Hrvatska osigurala pozivnicu- Njemačka novinska agencija dpa analizirala je što će se sve događati na summitu NATO-a u Bukureštu od 2. do 4. travnja. Tako navodi da ‘Sjevernoatlantskom savezu predstoji velika svađa’ jer ministri obrana još nisu uspjeli riješiti pitanje Afganistana.
- Za Hrvatsku, tvrdi dpa, pozivnica za članstvo je sigurna stvar, dok je za Makedoniju i Albaniju i dalje upitna.
- Ne samo da sam užasnut to izreći jer je zastrašujuće već i pomisliti da bi Rusija, odgovarajući na moguće razmještanje dijelova planiranog proturaketnog štita SAD-a u Ukrajini..., morala usmjeriti svoj ofenzivni raketni sustav na Ukrajinu - rekao je Putin upitan o mogućem ulasku Ukrajine u NATO, prenosi Reuters. Ipak, Putin je na kraju priznao da je ‘potpuno nemoćan u slučaju da Ukrajina doista pristupi Sjeveronatlantskom savezu. Tako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da je odluka o pristupu NATO-u stvar pojedine države. No, prema Kremlju iznimka ipak postoji. Lavrov tako poručuje da Ukrajina i Gruzija predstavljaju države koje su povijesno, emocionalno i strategijski posebno usko povezane s Rusijom, a njihovo bi članstvo značilo izravni udar na rusku sigurnost. Njemačka novinska agencija piše kako bi signal za pristup  Ukrajini, ali i Gruziji NATO-u vrlo vjerojatno doveo do daljnjih napetosti između Saveza i Rusije. Putin je također najavio da će sudjelovati na summitu u Bukureštu. 

Piše: METRO
13.02.2008. 00:54:43
Novi komentar
nužno
nužno