« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
ŠPIJE

Rusija raskrinkala NSA?

Američka Agencija za nacionalnu sigurnost NSA smislila je način kako špijunski softver sakriti u hard diskove proizvođača Western Digital, Seagate, Toshiba i ostalih kompanija

NSA je razotkrivena?
NSA je razotkrivena? (Arhiva)
Više o

NSA

,

Kaspersky Lab

NSA je sakrivala špijunski softver u hard diskove, što im omogućuje prisluškivanje većine svjetskih kompjutora, tvrde znanstvenici i bivši operativci poznatog Kaspersky Laba.

Ta tvrtka tvrdi da je u 30 zemalja otkrila osobne PC-e koji su bili inficirani s jednim ili više špijunskih programa. Najviše inficiranih kompjutora otkriveno je u Iranu, Rusiji, Pakistanu, Afganistanu, Kini, Maliju, Siriji, Jemenu i Alžiru.

Na meti su bile vladine i vojne institucije, telekomunikacijske tvrtke, banke, tvrtke za energetiku, nuklearni znanstvenici, mediji i islamski aktivisti.

Kaspersky odbija javno imenovati zemlju koja stoji iza te špijunske kampanje, ali tvrdi da je blisko povezana sa Stuxnetom, cyber oružjem kojim je NSA napao iranska postrojenja za obogaćivanje uranija. NSA je agencija zadužena za prikupljanje elektronskih obavještajnih podataka za Sjedinjene Države.

17.02.2015. 11:06:00
Novi komentar
nužno
nužno