« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
KOMENTAR

Rusija protiv ostatka svijeta

Na minhenskoj Konferenciji o sigurnosti Rusija je nastupila agresivno i ostavila sudionike donekle bez riječi, uključujući i autoricu komentara DW-a Dagmar Engel

Nije prošlo niti 36 sati nakon što je dogovoreno primirja u Siriji i već se ruski ministar vanjskih poslova odrekao svega što je i sam prethodno dogovarao: on ne vjeruje da će se dogovoreno primirje doista i dogoditi. I uopće, Amerikanci zapravo uopće ne žele surađivati s Rusijom. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, na konkretan upit, smatra da šanse za uspjeh sporazuma o primirju na jedva 49%. Da li smo dobro čuli?

Pouzdan, proračunat... Ništa od toga

Nastupi ruskih dužnosnika na minhenskoj Konferenciji o sigurnosti bili su agresivni i u osnovi uvrijeđen. Krivci su uvijek drugi. Ukrajina se ne drži Sporazuma iz Minska, NATO bez povoda pojačava svoje jedinice na istoku Europe i time krši dogovore iz 1997. godine. A za rat, svu bijedu izbjeglica i uspon IS-a u Siriji odgovorni su oni koji su se umiješali u unutrašnje poslove te zemlje. Ne njen predsjednik Bašar al Asad. I pogotovo ne Rusija. Niječe se rusko bombardiranje Alepa, o priključenju Krima nema ni riječi. Ruski premijer Dmitri Medvedjev i njegov ministar vanjskih poslova Lavrov strogo se drže linije svog predsjednika Vladimira Putina. A ta linija je sve prije nego ravna.

Rusija se opet zapetljala u vlastite igrice. Ona bi u ovom trenutku mogla učiniti velike stvari, ali se umjesto toga okreće prijetnjama, upozorenjima ili se u svojoj uvrijeđenosti drži po strani. I u međuvremenu nastavlja bombardirati ciljeve u Siriji. U osnovi, slažu se mnogi stručnjaci, Rusima je stalo da se je vidi kao ravnopravnog partnera, ravnopravnog čak i sa SAD, a u suradnji i kao vojnog partnera. Tako to nikad neće postići i to baš zbog svojih taktičkih igrica. Jer partner može biti samo netko u koga se možete pouzdati. A ako već nije uvijek i iskren, onda bi barem trebao biti uračunljiv. Bilo bi lijepo i da se može razumjeti što se uopće hoće.

Uzgred rečeno, čuje se kako su iza pozornice predstavnici Rusije bili bitno jasnije i obavezujuće. Ipak ne prijeti nekakav novi Hladni rat, a možda ima i šanse za mir u Siriji. Njemački ministar vanjskih poslova Steinmeier je šanse za primirje u Siriji procijenio na 51%, ali to je bilo prije izjave ruskog ministra Lavrova.

Piše: Dagmar Engel/DW
15.02.2016. 11:56:00
Novi komentar
nužno
nužno