« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
HMM ...

Rusija protiv izvješća Ivana Šimonovića

Zapadne sile podržale su izvješće o stanju ljudskih prava u Ukrajini, dok se Rusija obrušila na Šimonovića govoreći kako je napisao vrlo pristran dokument

Rusima Šimonović nije po ukusu
Rusima Šimonović nije po ukusu (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

ljudska prava

,

Ivan Šimonović

,

Vijeće sigurnosti

Ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin rekao je da je UN-ovo izvješće 'pristrano i ne odražava pravo stanje rusofonskog stanovništva u zemlji'. Upozorivši na 'opasnost od pravog građanskog rata' u Ukrajini, rekao je da vlasti u Kijevu 'moraju početi dijalog' sa separatistima.

Britanski veleposlanik Mark Lyall Grant istaknuo je pak da izvješće, protivno ruskoj tezi, 'govori da stanovnici koji govore ruski nisu bili ugroženi na Krimu' i da 'nije bilo sustavnih napada na rusku zajednicu u Ukrajini'.

Govoreći o napetostima na rusofonskom istoku Ukrajine, istaknuo je da 'paravojne postrojbe dobro opremljene i naoružane automatskim puškama nisu bile mirni prosvjednici'.

Američka veleposlanica Samantha Power poručila je da je 'najbolji način za smirivanje napetosti da ti naoružani pripadnici milicije napuste zgrade koje su zauzeli'. Rusija mora usto 'povući svoje postrojbe s granice i prekinuti destabilizaciju Ukrajine', opetovala je.

Francuski veleposlanik Gerard Araud ocijenio je da bi 'bilo neprihvatljivo da manevri nasilnih skupina ugroze održavanje' predsjedničkih izbora 25. svibnja koji su 'presudni za budućnost zemlje'. 'Nećemo dopustiti Rusiji da spriječi njihovo održavanje ni da ih diskvalificira'.

Podnoseći izvješće vijeću zamjenik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović rekao je da se 'mora prekinuti naoružavanje prosvjednika (na istoku Ukrajine) koji postaju poluvojna sila', premda nije izravno optužio Rusiju za to.

'Svi koji potiču nasilje ili dopremaju oružje prosvjednicima mogu se smatrati odgovornima za tragične posljedice koje će iz toga proisteći', dodao je. Ipak je pozvao '(ukrajinske) sigurnosne snage da nepotrebno i prekomjerno ne primjenjuju silu'.

U izvješću UN-ova Visokog povjerenstva za ljudska prava objavljenom u utorak u Ženevi poziva se nove ukrajinske vlasti da spriječe raspirivanje mržnje i da poštuju manjine. Izvješće je sastavljeno nakon dvaju Šimonovićevih posjeta Ukrajini u ožujku. Zapad i Rusi su se u srijedu u Vijeću sigurnosti opet međusobno optuživali zbog izvješća UN-a o ljudskim pravima u Ukrajini, koje je Moskva ocijenila pristranim a Washington, London i Pariz su pozvali Rusiju da se prestane miješati u Ukrajini.

17.04.2014. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno