« Svijet
objavljeno prije 9 mjeseci i 18 dana
HMMM...

Rusija nepoželjna i na Olimpijskim igrama?

Ovog petka se održao virtualni sastanak nadležnih za sport 35 zemalja. Među njima je bila i Francuska, domaćin predstojećih Olimpijskih igara i postavilo se pitanje sudjelovanja Rusije i Bjelorusije i na OI

Hmmmm...
Hmmmm... (Arhiva)
Više o

Olimpijske igre

,

Rusija

Nije točno, čuli smo od sudionika sastanka: nije se razgovaralo o tome i nekakav bojkot nije bila opcija u virtualno sastanku ministara sporta iz 35 zemalja na kojeg je pozvalo ministarstvo sporta Velike Britanije. Na njemu su sudjelovali predstavnici iz čitavog niza europskih zemalja, ali i SAD i Japana. Poljski ministar sporta Kamil Bortniczuk je nakon sastanka izjavio kako bi bilo „besmisleno" sad baviti se bojkotom, ali kako se „takav scenario ne može isključiti".

No kako izvještava vlada Litve, postojala je uglavnom sloga o tome kako se Rusija i Bjelorusija i dalje treba isključiti iz međunarodnih natjecanja i obzirom na napad na Ukrajinu, „do danjega" ne može biti povratka sportaša iz tih zemalja na međunardnu pozornicu. Sve ostalo bi bila „teška greška" Međunarodnog olimpijskog komiteta, upozorio je ministar sporta Austrije Werner Kogler. Zajednički stav ovih zemalja bi u dogledno doba trebalo biti objavljeno u priopćenju britanske državne tajnice za sport, Lucy Fraser čija je vlada i pozvala na ovaj sastanak.

Sastanak koji je potrajao sat i pol je počeo obraćanjem ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je još jednom ponovio: svi planovi MOK otvoriti to natjecanje i za sportaše iz Rusije i Bjelorusije je „pokušaj objasniti čitavom svijetu kako je teror prihvatljiv". Slična stajališta su proteklih dana izrazili i visoki predstavnici nekih drugih zemalja.

„Apsolutno neprihvatljivo"

Taj zahtjev je odredio smjer ovog razgovora u kojem se pokušao naći zajednički stav prema najavi MOK. Doduše do Olimpijskih igara u Parizu je još više od godine dana, ali Olimpijski komitet bi mogao prihvatiti nastup sportaša iz te dvije zemlje, ali pod neutralnom - u pravilu je to Olimpijska zastava. No uvjet bi bio da se sportašice i sportaši koji nastupaju jasno izraze kako stoje uz povelju Olimpijskih igara i da „ne podupiru aktivno" rat u Ukrajini. Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach je nedavno izjavio kako bi isključivanje sportaša „zbog njihove putovnice ili mjesta rođenja" bilo jasno kršenje odredbe protiv diskriminacije.

Ove subote se oglasio i ruski ministar sporta Oleg Maticin ba taj pokušaj „skupine zemalja protjerati" ruske sportaše sa Olimpijskih igara. „Taj pokušaj diktirati uvjete sportašima za sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima je apsolutno neprihvatljivo", prenose ruski mediji. „Tu vidimo flagrantnu želju uništiti jedinstvo međunarodnog sporta i međunarodnog Olimpijskog pokreta", smatra ruski ministar.

 

Piše: Jens Krepela/DW
13.02.2023. 08:30:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.02.2023. 10:59
    Blokirat ih kad prekinu ratovat onda
Novi komentar
nužno
nužno