« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
EU ZAKLJUČILA:

Rusija je provocirala, a Gruzija počela rat

Sukobljene strane dijele odgovornost - Gruzija je započela sukob, a Rusija odgovorila nerazmjerno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Rusija

,

Gruzija

,

Abhazija

,

Mihail Saakašvili

,

Južna Osetija

,

rat u Gruziji

,

Heidi Tagliavini

U izvješću koje je EU naručila u prosincu 2008. iznosi se zaključak da je Gruzija ranije te godine zaratila s Rusijom, ali se osuđuje i Moskva jer je prethodno provokacijama povećala napetost, doznaje se u srijedu od izvora bliskog povjerenstvu koje je napisalo dokument.

"Sukobljene strane dijele odgovornost", rekao je kratko izvor, uoči službene objave izvješća koja se planira tijekom popodneva.

Prema rezultatima izvješća gruzijske snage su počele sukob u noći sa 7. na 8. kolovoza, kako bi uspostavile nadzor nad pobunjenom pokrajinom Južnom Osetijom, a da se nije mogla dokazati nazočnost ruskih snaga na tom području, dodaje izvor.

Povjerenstvo koje je predvodila iskusna švicarska diplomatkinja Heidi Tagliavini, odbacilo je tako glavni argument gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija. On je tvrdio da je reagirao na pokušaj invazije ruske vojske na gruzijski teritorij preko Južne Osetije.

U izvješću nije pošteđena ni Rusija. U njemu se ocjenjuje da i Moskva nosi dio odgovornosti za sukob zbog toga što je u tjednima i mjesecima prije rata provodila strategiju eskaliranja napetosti u dvjema pobunjenim pokrajinama i oko njih. Također, ruski se odgovor na gruzijski napad ocjenjuje "nerazmjernim". Povjerenstvo Rusiji predbacuje što je stanovnicima Abhazije i Južne Osetije dijelila ruske putovnice, što je povećalo napetost s Tbilisijem. (hina/metro-portal)

30.09.2009. 12:56:14
Novi komentar
nužno
nužno