« Svijet
objavljeno prije 14 godina
DUGOROČNO PARTNERSTVO

Rusija i Iran dogovorile suradnju na području energetike

Ruske tvrtke će Iran opskrbljivati naftom, a u planu je i osnivanje zajedničke banke

Putin
Putin (Getty Images)
Više o

energetska strategija

,

Rusija Iran

,

mobilizacija

Ruski ministar energetike rekao je u srijedu da sankcije Ujedinjenih naroda neće spriječiti rusku suradnju s Iranom na području energetike, unatoč činjenici da drugi okreću leđa Islamskoj Republici.

Ministarstva energetike Rusije i Irana potpisala su smjernice dugoročne suradnje i objavila kako im je cilj osnovati zajedničku banku koja bi pomogla u financiranju bilateralnih projekata i proširila suradnju u vezi s isporukom prirodnog plina i naftnih proizvoda.

>>Medvedev: Iran je sve bliže nuklearnom oružju

"Sankcije neće omesti našu suradnju", odgovorio je Sergej Šmatko nakon svečanog potpisivanja s iranskim ministrom Masudom Mirkazemijem, na pitanje o zajedničkim naftnim i plinskim projektima.

Šmatko je još rekao kako ruske tvrtke mogu opskrbljivati Iran naftnim proizvodima.

Američki zakoni kažnjavaju sve tvrtke koje izvoze motorno gorivo u Iran. Amerika na taj način želi spriječiti iransko obogaćivanje uranija, iako Iran tvrdi da ne želi proizvesti nuklearno oružje.(hina/metro-portal)

14.07.2010. 16:08:23
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    14.07.2010. 17:31
    ehehe, toliko o 'strogim' sankcijama... šta reć nego da nije pametno nabijat kajle rusima ako želiš njihovu suradnju (špijuni i to) :-P
Novi komentar
nužno
nužno