« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
DIPLOMATSKE NOTE

Rusi traže prestanak postavljanja ultimatuma Siriji

"Najvažnije je sada prestati s ultimatumima i raditi na smirivanju stanja na političkoj razini", rekao je Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Europska unija

,

Rusija

,

Arapska liga

,

Sirija

,

ultimatum

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zatražio je u utorak da se Siriji prestanu upućivati ultimatumi pošto je Arapska liga uvela oštre sankcije sirijskome režimu, a Sjedinjene Države i Europska unija pozvale su ga da odmah prekine nasilje, javlja Hina.

"Najvažnije je sada prestati s ultimatumima i raditi na smirivanju stanja na političkoj razini", drži Lavrov.

U Siriji treba primijeniti mirno rješenje kako je to učinjeno u slučaju Jemena, rekao je ruski ministar.

Pritisak na sve partnere u mirovnom procesu u Jemenu dao je rezultata, plan je potpisan i takav pristup treba primijeniti i za Siriju, drži Lavorv te dodaje da ultimatumi kojima se služe pojedine države i napose Arapska liga, ne rješavaju problem.

Arapska liga u nedjelju je prihvatila oštre gospodarske sankcije protiv Sirije, prve mjere takvih razmjera nametnute nekoj svojoj članici.

Režim predsjednika Bašara al-Asada, kojega prodemokratske snage traže odlazak s vlasti od ožujka, nastavlja krvavu prepresiju. Od početka prosvjeda ubijeno je više od 3.500 ljudi, a više od 30.000 uhićeno i u zatvorima izloženo mučenju, silovanjima i samovoljnim smaknućima, prema izvješću Ujedinjenih naroda od ponedjeljka koje Siriju optužuje za zločine protiv čovječnosti.

29.11.2011. 12:48:41
Novi komentar
nužno
nužno