« Život
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
NOVA INICIJATIVA

Rusi šalju majmuna na Mars

Premda bi na majmuna trebao paziti specijalizirani robot, odluka je izazvala burne reakcije raznih udruga za zaštitu životinja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Telegraph)
Više o

Rusija

,

Mars

,

majmun

,

misija

Rusija je prvi put uspjela poslati majmuna u orbitu još davne 1983. ˝Imamo planove povratka u svemir˝, izjavio je Zurab Mikvabiam, direktor Instituta za eksperimentalnu patologiju i terapiju u Gruziji, koji je dobavljao majmune za svemirski program prije 25 godina.

Institut je u pregovorima s Ruskom kozmonautskom akademijom oko pripreme majmuna za simuliranu misiju na Mars, kojom bi se životinje pripremile za stvarno putovanje. Ova inicijativa nadovezuje se na Mars-500, rusko-europski projekt u kojem je 6 dobrovoljaca provelo 120 dana kako bi simulirali misiju na Mars.

˝U početku je namjera ovog projekta bila slanje ljudi na Mars, no s obzirom na dužinu puta, te utjecaj kozmičkih zraka od kojih nemamo adekvatnu zaštitu za tako dug vremenski period, ideja se fokusirala na slanje majmuna˝, objašnjava Mikvabia.

Trajanje puta na Mars ovisilo bi o tipu misije, a Europska svemirska agencija predlaže put koji bi trajao 520 dana ili oko godinu i pol. Iz instituta dodaju kako bi se o životinji trebao brinuti robot. ˝Specijalizirani stroj majmuna bi hranio, čistio i brinuo za njegovo zdravlje. Naš zadatak bio bi da naučimo majmuna surađivati s tim robotom˝, dodaje Mikvabia.

22.12.2009. 14:37:41
Novi komentar
nužno
nužno