« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
potvrđena optužnica

Rončeviću i Bačiću će se suditi zbog afere 'kamioni'

Optužnica je potkrijepljena s brojnim dokumentima i iskazima koji dokazuju da su počinili kaznena djela za koja ih se tereti

(Ronald Goršić/Cropix)
Više o

USKOK

,

Berislav Rončević

,

Ksenija Pavić

,

afera kamioni

,

Ivo Bačić

,

Ivan Turudić

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegovog pomoćnika u MORH-u Ive Bačića koji na tu odluku nemaju pravo žalbe.

Predsjednik optužnog vijeća, sudac Ivan Turudić izvijestio je da je optužnica potvrđena i da je vijeće prihvatilo sve argumente USKOK-a "iz kojih proizlazi dovoljan stupanj osnovane sumnje da se predmet uputi na suđenje".

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić istaknula je da je na sjednici optužnog vijeća, koja je ranije danas održana iza zatvorenih vrata, optužnicu potkrijepila s 390 dokumenata, iskazima 29 svjedoka te nalazima sudskih vještaka iz kojih, kako je rekla, nedvojbeno proizlazi da su optuženici počinili kaznena djela za koja ih se tereti.

A Rončevića i Bačića tereti se da su zlouporabom položaja i ovlasti pri kupnji vojnih kamiona 2004. oštetili državni proračun za više od 10,2 milijuna kuna. USKOK tvrdi da su od tvrtke Eurokamioni kupili 39 vojnih kamiona za 34,4 milijuna kuna, što je za 10,2 milijuna kuna više nego li je bila najniža cijena koju je ponudila zagrebačka tvrtka Man Importer.

USKOK-ova tužiteljica kazala je da je iz prikupljene dokumentacije i nalaza vještaka utvrđeno da su sve tvrtke koje su se javile na natječaj za kamione udovoljavale uvjetima natječaja, a da obrana suprotne tvrdnje nije potkrijepila dokazima vještaka. Dodala je da USKOK u optužnici za sada nije predložio kaznu koju traže te da će o tome odlučiti tijekom suđenja.

I nakon za njega nepovoljne odluke Rončević je ponovio da i dalje vjeruje u hrvatsko pravosuđe te da će na suđenju dokazati "bespredmetnost USKOK-ovih optužbi". Dodao je da odlukom optužnog vijeća prestaje njegova obveza šutnje te najavio da će javnosti iznijeti niz dokaza kojima će potkrijepiti svoju nevinost.

Postupak protiv Rončevića i Bačića vodi se po odredbama novog Zakona o kaznenom postupku kojim je propisano da osnovanost USKOK-ovih optužnica utvrđuje optužno vijeće koje može potvrditi ili odbaciti optužnicu, ali i obustaviti postupak. Tek nakon potvrđivanja optužnice zakazuje se početak suđenja. (hina/metro-portal)

14.12.2009. 14:17:37
Novi komentar
nužno
nužno