« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
REPUBLIKANSKI PREDIZBORI

Romney gubi na predizborima, ali ostaje glavni favorit

Ključno pitanje za republikance je, ako kandidat ne bude Romney, čak i oslabljeni Romney, tko bi drugi mogao biti kandidat stranke

Fotografija vijesti
Više o

Mitt Romney

,

američki predsjednički izbori

,

Newt Gingrich

,

Rick Santorum

Iako se činilo kako ništa neće spriječiti Mitta Romneya u dobivanju republikanske kandidature za predsjedničke izbore, pobjeda Ricka Santoruma u Coloradu, Minesoti i Missouriju, čime se izjednačio s njime u broju pobjeda, počinje izazivati paniku u republikanskim redovima, javlja Hina.

Međutim, to bi se moglo brzo promijeniti ako Romney ne pobijedi na predstojećim republikanskim predsjedničkim predizborima u Arizoni i Michiganu. Konačna odluka o republikanskom kandidatu najvjerojatnije će biti donesena na "super utorak" 6. ožujka, kada se istovremeno održavaju predizbori u čak deset saveznih država.

Romney, koji je pobijedio na tri od prvih pet predizbora, izgubio je u utorak od bivšeg senatora iz Pennsylvanije Ricka Santoruma u Coloradu, Minesoti i Missouriju. U Missouriju je završio na drugom a u Minnesoti na trećem mjestu. Te je predizbore obilježio slab odaziv glasača, a oživjela su i pitanja o Romneyevoj sposobnosti da inspirira konzervativne republikance koji mu ne vjeruju zbog toga što je bio guverner u liberalnom Massachusettsu.

Očiti nedostatak entuzijazma također je pokrenuo dvojbe glede izgleda da Romney privuče neovisne birače u potencijalnoj utrci protiv demokratskog predsjednika Baracka Obame na izborima 6. studenoga, rekli su republikanski stratezi.

Ključno pitanje za republikance je ako to ne bude Romney, čak i oslabljeni Romney, tko bi drugi mogao biti kandidat stranke. Ako izgubi u Arizoni to će izazvati uzbunu, ali ako izgubi u Michiganu, to će biti sveopća panika, izjavio je republikanac Dan Schnur.

Ipak, Romney se i dalje smatra favoritom za republikansku nominaciju, djelomično zbog sumnji da bi bilo koji od njegova tri protivnika - Santorum, Newt Gingrich i Ron Paul - mogao pobijediti na nacionalnim izborima.

U posljednjih tjedan dana, Romney je bio u neospornom vodstvu, nakon pobjeda na Floridi i u Nevadi, a očekivao je dobre rezultate i u Minnesoti i Coloradu, gdje je pobijedio na predizborima 2008. Nakon sinoćnjih poraza iz njegove su kampanje odmah krenuli u kontrolu štete.

"Naravno, ne postoji način da bilo koji kandidat osvoji prvo mjesto u svakom pojedinom natjecanju - John McCain je izgubio u 19 država 2008., pa očekujemo da će i naši protivnici osvojiti nekoliko pobjeda", rekao je politički direktor Romneyeve kampanje Rich Beeson u podsjetniku za novinare.

Predizbori u Maineu, koji traju tjedna dana, završit će 11. veljače, a republikanska utrka za nominaciju nastavlja se 28. veljače u Arizoni i Michiganu.

09.02.2012. 12:55:56
Novi komentar
nužno
nužno