« Spektakli
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
BUBNJEVI MIRA

Rock zvijezde i NGO-i za mir u Sudanu

VIDEO - Globalna kampanja "Sudan365" ima cilj pokušati ukazati na potrebu izbjegavanja novih krvoprolića u Sudanu

(sudan365.org)
Više o

Stewart Copeland

,

Amnesty International

,

Sudan

,

Human Rights Watch

,

Sudan365

,

Nick Mason

,

Phil Selway

Bubnjari slavnih rock grupa Pink Floyd, Radiohead i The Police u subotu, uz potporu nekoliko humanitarnih organizacija obilježavaju petu godišnjicu sklapanja mirovnog sporazuma koji je omogućio okončanje najduljeg građanskog rata u Africi, onog na jugu Sudana, nerazvijenoj regiji koja će za godinu dana organizirati referendum o svojoj neovisnosti.

Bubnjari Nick Mason, Phil Selway i Stewart Copeland u sklopu međunarodne kampanje čiji je cilj pokušati ukazati na potrebu izbjegavanja novih krvoprolića u Sudanu, u filmu snimljenom za ovu priliku pod sloganom kampanje Sudan365, "bubnjaju u ritmu mira". Kampanjom se svjetski čelnici pozivaju da pomognu Sudanu kako se situacija ondje tijekom ove godine ne bi pogoršala.

"Nadam se da će emitiranje filma omogućiti svijetu da shvati koliko je ova godina važna za Sudan", rekao je Phil Selway iz Radioheada, najavljujući kampanju za "Sudan365", koju podupiru nevladine organizacije Amnesty International, Human Rights Watch i utjecajna američka udruga "Spasimo Darfur".

Okupljanja su predviđena u subotu u desetak velikih svjetskih gradova, među kojima su London, Washington, Oslo, Calgary, Nairobi, Dakar, Kairo i gradić Wau u južnome Sudanu. Unatoč potpisanom sporazum, i pet godina nakon završetka rata, politička situacija između sjevera i juga Sudana i dalje je vrlo osjetljiva. (hina/metro-portal)

09.01.2010. 13:12:30
Novi komentar
nužno
nužno