« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
HFP:

Rješenje problema radnika Club Adriatica možda do kraja mjeseca

HFP će paralelno raditi na analizi poslovanja Cluba Adriatic, te bi se najkasnije do kraja ovog mjeseca trebala naći rješenja za tu tvrtku

(Drago Sopta/Cropix)
Više o

HFP

,

Vedran Duvnjak

,

Sindikat Istre i Kvarnera

,

Club Adriatic

,

Sindikat turizma i usluga

Više od 120 radnika turističke tvrtke Club Adriatic, koju je 2001. osnovao Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) čiji je i stopostotni vlasnik, prosvjedovalo je danas više od tri sata ispred sjedišta HFP-a u Zagrebu tražeći tri neisplaćene plaće te konačno rješavanje problematike poslovanja te tvrtke.

Nakon dvosatnog sastanka s predstavnicima radnika, Uprave Cluba Adriatic te Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Sindikata Istre i Kvarnera (SIK), predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak obratio se okupljenim prosvjednicima iz nekoliko dalmatinskih mjesta kazavši im da ih razumije, ali da HFP ne snosi odgovornost za situaciju u kojoj su se našli.

Odgovornost je na, kako je kazao, Upravi te tvrtke, koja nije znala ili mogla iznaći sredstva za pokrivanje plaća, dugovanja prema dobavljačima i za pripremu sezone.

S obzirom da HFP slijedom odluka Upravnog odbora više nikome ne smije davati pozajmice za plaće, a i nema novca, na današnjem je sastanku HFP, kazao je Duvnjak, naložio Upravi da do idućeg ponedjeljka, 22. ožujka, izvijesti može li ili ne pronaći i dobiti kredit od 10 milijuna kuna koliko je trenutno potrebno za plaće, dugove i minimalnu pripremu sezone.

HFP će paralelno raditi na analizi poslovanja Cluba Adriatic, te bi se najkasnije do kraja ovog mjeseca trebala naći rješenja za tu tvrtku, čije je daljnje poslovanje na dosadašnji način Duvnjak ocijenio neodrživim.

Club Adriatic upravlja s desetak turističkih objekata na najboljim lokacijama na Jadranskoj obali, koji su do 2001. bili u vlasništvu Ministarstva obrane, a imaju ukupno oko tisuću soba u hotelima i turističkim naseljima te oko dvije tisuće kamp parcela. Svi objekti su u prilično derutnom stanju, pet-šest ih je u funkciji, rade sezonski i primaju goste, i svima je hitno potrebna sanacija odnosno plan obnove i razvoja, bilo kroz privatizaciju ili kroz ulaganja sadašnjeg vlasnika države.

Upravo takvo stanje objekata, kao i brojna neriješena imovinsko-pravna pitanja nad nekretninama i direktor Cluba Adriatic Marino Buljanović (koji je na toj funkciji od lipnja 2009.) drži otežavajućim za dobivanje kredita banaka, ali vjeruje da će taj kredit uspjeti naći.

Kazavši i da je to samo 'vatrogasna mjera' koja neće problem rješiti dugoročnije, smatra, slično kao i Duvnjak, da je sada na potezu Vlada koja mora odlučiti što i kako želi s tim objektima.

Na Vladu kao mogućeg 'rješavatelja' problematike na prosvjedu su ukazali i predstavnici sindikata, pri čemu su predsjednici STUH-a i SIK-a, koji su organizatori današnjeg prosvjeda, Eduard Andrić i Bruno Bulić naglasili da se radnici mogu strpiti još mjesec dana, ali da nakon toga idu pred Vladu. (hina/metro-portal)

15.03.2010. 18:05:05
Novi komentar
nužno
nužno